• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Google, zene és friss gyümölcs – heti apró

Miközben az Android világ jelentős része az elkövetkezendő Gingerbread frissítésre koncentrál, az alkalmazások terén is folyamatosan mozgásban vannak a dolgok. A Google láthatóan aktivizálja magát, és gőzerővel frissít. Most épp a Docs és a Maps frissült, és míg előbbiben végre mobilon is szerkeszthetővé váltak a dokumentumaink, az utóbbi a helyek értékelésének lehetőségét hozta el nekünk. A Papaya Mobile kiadott egy fejlesztői keretrendszert játékok készítéséhez, és hamarosan elérhetővé válik a Winamp SHOUTcast névre hallgató webrádió szolgáltatása is.

Egy ideje sorban érkeznek a hírek arról, hogy milyen játékfejlesztők állnak rá az Androidos fejlesztésre. Vannak, akik más platformokról ismert, klasszikus játékokat jelentetnek meg Androidon, mint pl. az Angry Birds, mások a játékok fejlesztéséhez fejlesztői környezetet portolják Androidra. Ez utóbbi kategóriába tartozik a közelmúltban említett Unreal Engine, valamint a pár napja bejelentett Papaya Game Engine.

A Papaya Mobile nevéhez már most is több Androidos játék kötődik, többek között a Farmville-klón Papaya Farm. A most bejelentett fejlesztői környezet segítségével a fejlesztők OpenGL 3D alkalmazásokat készíthetnek, és ezek során felhasználhatják a Papaya saját közösségi fejlesztői környezetét (Papaya Social SDK), így könnyen rakhatnak össze közösségi funkciókkal és játékon belüli fizetési lehetőségekkel rendelkező többszemélyes játékokat.

A Papaya fejlesztői környezetével a játékokat könnyedén kapcsolhatják össze a közösségi oldalakkal is. Az ingyenesen elérhető környezet szkript-nyelvezete leginkább a Python vagy a Flash ActionScript felhasználóinak lesz ismerős. Mivel a fejlesztői környezet C nyelven készült, ezért a Java alapúaknál gyorsabb működést tesz lehetővé, és mivel teljes egészében Androidra készült, ezért könnyű a különböző teljesítményű és kijelző méretű készülékekre optimalizálni az ezzel készült játékokat. A fenti videón látható kis demo mindössze két hét alatt készült.

Akik gyakran használják a Google Docs szolgáltatásait, azoknak jó hír, hogy szerda óta a Google Docs-ban tárolt dokumentumaikat immár mobil eszközökön is szerkeszthetik. Eddig csak a dokumentumok megjelenítésére volt lehetőségünk, de most az Androidot és iOS-t futtató eszközökön bárhol tudjuk azokat szerkeszteni is. Ezt a funkciót a Google szerda óta folyamatosan vezeti be, egyelőre az angol nyelvet használók között.

A szerkesztő funkciók használatához legalább Android 2.2 Froyo szükséges, illetve 3.0 vagy ennél magasabb verziószámú iOS. A szerkesztések azonnal megtekinthetők, sőt a közös használatú dokumentumok esetén a többi felhasználó módosításai is egyből megjelennek a dokumentumokban. A Google Docs eddig is egy hatékony megoldás volt a közös munkában, de a mobil szerkesztési lehetőséggel még jobban kinyílt a világ a felhasználók előtt.

A Winamp nem sokkal ezelőtti megjelenésekor sokan hiányolhatták a mobil alkalmazásból a Winamp egyik legjobb funkcióját, a SHOUTcast néven ismert webes rádióadások hallgatásának lehetőségét. Bár az alkalmazás Androidos verziójánál továbbra is ott a Beta felirat, de a folyamatos fejlesztés egyik lépéseként hamarosan Androidon is használhatjuk majd a SHOUTcast webrádióját.

Forrás: DowloadSquad.com

A Winamp SHOUTcast jelenleg még nem érhető el a Marketen található verzióban, de minden bizonnyal a következő frissítésben már ott lesz, így elérhetővé válik a jelenleg több, mint 44 ezer rádió állomás, amik között népszerűség alapján, illetve kulcsszavak segítségével is kereshetünk majd.

A Google Maps legutóbbi frissítésébe többek között bekerült a Rate Places nevű funkció, ami szintén a napokban debütált a weboldalon is. Segítségével értékelhetjük a környezetünkben található helyeket, ezzel is megkönnyítve a térképen keresgélők dolgát. Az egyes helyek értékeléséhez nem kell mást tennünk, mint bekapcsolni valamelyik helymeghatározó funkciót a telefonunkon, és a Rate Places widgetet kitenni.

Rate Places widget

Miután a widgetet elhelyeztük valamelyik kezdőképen, azon megjelennek a környező helyek nevei. Ha épp nem azt a helyet látjuk, amit értékelni szeretnénk, akkor a név melletti gombbal megnyithatjuk a közelben található helyek listáját, amiről választhatunk tetszés szerintit. Ha ez megvan, akkor nincs más dolgunk, mint a bal oldalon található gombra nyomva megadni az értékelésünket. Az értékelés névvel jelenik meg, tehát érdemes valami vállalható nevet megadnunk, amikor a widget erre rákérdez. Az értékelések alapján a későbbi keresések során látható az összegzett eredmény, ami hasznos útmutató lehet.

 • Share