• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Frissen tartás – heti apró

Az eheti apróban ismét a frissítéseké a főszerep. A közösségi szolgáltatások alkalmazásai lassan kezdenek jól funkcionáló eszközökké nőni a telefonunkon. A Facebook új funkciókat implementált az Androidos alkalmazás frissítésébe, és a Twitter is kapott egy átfogóbb bővítést. Persze a Marketnek hála, még mindig van olyan kliens, ami többet tud, mint a hivatalos, de jó látni a fejlődést. A Google viszonylag hamar megjelentette az Instant mobilos változatát is, ami iOS 4-et futtató eszközökön, illetve Android 2.2 Froyo telefonokon próbálható ki elsőként.

Komoly lépést tett a Facebook az Androidos alkalmazásának legutóbbi frissítésével, hiszen végre az egyes státuszok, és kommentek megtekintéséhez végre nem külső böngészőt használ, hanem azok az alkalmazáson belül nyílnak meg. Ezzel sok felhasználónak tettek kedvére, és így lassan az Androidos verzió is felzárkózik az iPhone-hoz, ahol ez már korábban is így működött.

A Facebook alkalmazásban ezen kívül megjelent a Places funkció is, amit ugyan még mindig nem tudunk mindenhol használni, de a weboldalhoz igazodva ez is hiánypótló lépés volt. A nemrég megjelent csoportok kezelése is megtalálható az alkalmazás legújabb frissítésében, így az immár kezd egészen használhatóvá válni. Aki régebb óta használja a Facebook Androidos változatát, az talán még emlékszik, mennyire használhatatlan volt a kezdetekben. Aztán egy korábbi frissítéssel feléledt a remény, hogy mégis foglalkoznak a Facebook-nál a mobil alkalmazásokkal, és a mostani, 1.4.0 verzió már egészen meggyőzőre sikerült.

A Twitter hivatalos Androidos alkalmazása is újabb verzióval jelentkezett a napokban. A legfontosabb újítások közé tartozik az üzenetek részleteinek megjelenítése, ahol a geolokációval ellátott twitek esetén a térképet is megnézhetjük, a “lehúzós” frissítés, ami annyit tesz, hogy ha a lista legtetején vagyunk, akkor egy lefelé húzó mozdulattal frissíthetjük azt. Ezen kívül az egyes üzeneteken jobbra vagy balra húzással jelennek meg a válaszolási, megosztási és egyéb interakciós lehetőségek. Az alkalmazáson belül további optimalizálás is történt, így a lapozás, és gördítés során még finomabb mozgásokat tapasztalhatunk.

A válaszok, vagy idézetek megerősítése is új funkció a kliensben, és a keresési eredményekben immár feltűnnek a támogatott üzenetek, és az ún. top tweet-ek, vagyis a Twitter által valami okból érdekesnek minősített üzenetek. Más kliensekből ismerős lehet a page break nevű funkció, ami elrejti az üzenetek egy részét, ha hosszabb ideig nem frissítünk, így rövidítve le a görgetést. Az elrejtett üzenetek helyére egy elválasztó sor kerül, azok megjelenítéséhez ezt kell kiválasztanunk. A frissítések teljes listáját itt találjuk.

A Twitter for Android szép lassan kezd felzárkózni a többi klienshez, amik a Marketen elérhetők, de még így is vannak funkciók, amiket szívesen látnánk a hivatalis kliensben. Így például továbbra sem megoldott a beszélgetések (thread-ek) követése, illetve még mindig csak egy regisztráció idővonalát követhetjük. Ez utóbbi persze nem létfontosságú, de hasznos lehet.

A webes megjelenés után nem sokat kellett várni a Google Instant mobilos megjelenésére is, és bár jelenleg béta fázisban van, jól mutatja, mire képes, és a Google esetében egyébként is minden így kezdődik – bétában. Az Instant segítségével a keresőkifejezés beírásakor nem csak a javaslatok jelennek meg a beviteli mezőben és alatta a legördülő listában, hanem a találatok listája is aszerint változik, ahogy egyre több karaktert írunk be.

Az Instant kipróbálásához olyan készülékre lesz szükség, amin Android 2.2 Froyo van, illetve az egyelőre csak a Google angol nyelvű weboldalán megtalálható link bekapcsolására.

 • Share