• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

AppBrain frissítés a Market árnyékában

A Google nemrég frissített a Marketen, amivel nyilván az volt a szándék, hogy a szolgáltatás minősége javuljon, de ennek volt egy nem kívánatos “mellékhatása” is. Az AppBrain Fast Web Install nevű saját alkalmazása, amelynek segítségével a weboldalról közvetlenül lehet alkalmazásokat telepíteni a telefonra, a Google frissítésétől működésképtelenné vált. Ez nyilván mindenkinek feltűnt, aki eddig használta ezt a nagyszerű szolgáltatást, de az AppBrain App Market legutóbbi frissítése után már egyértelművé vált a probléma.

Az AppBrain egyébként nem tétlenkedik, ami abból is látható, hogy a legutóbbi frissítésben is több módosítást eszközölt alkalmazásán. Az egyik legfontosabb újítás, hogy ezentúl nem kell a Marketre menni, hogy megnézhessük az alkalmazások részleteit. Eddig ha az AppBrain alkalmazáson belül kerestünk valamit, akkor a találati lista még ott jelent meg, de ha kiválasztottunk a listáról valamit, akkor a Market alkalmazás indult el, ahol megnézhettük a részleteket, illetve igény esetén telepíthettünk.

Alkalmazás részletek

Ennek legfőbb hátránya az volt, hogy mivel Magyarországon továbbra sem elérhetők a fizetős alkalmazások, ezekről nem tudtunk részletes információkat megjeleníteni, mert a Market alkalmazás kijelentette, hogy ilyen elemet ő márpedig nem talált. Ezzel szemben most az AppBrain alkalmazásán belül láthatjuk a weboldalról ismerős részleteket, képeket, sőt, az AppBrain weboldalon található értékeléseket is elolvashatjuk. Ezen kívül természetesen továbbra is megvan a lehetőség, hogy a Marketre menjünk, erre kaptunk egy gombot az adatok alatt. Ugyanitt egy másik gomb is megjelent, mégpedig a Share feliratú, amivel – ahogy a nevéből sejteni lehet – megoszthatjuk az adott alkalmazást a telefonunkon található megosztó szolgáltatások segítségével.

Másik nagy lépés, hogy a fent említett Fast Web Install alkalmazást beolvasztották ide, így mostantól nem kell külön alkalmazást telepíteni ebből a célból. Itt viszont beleütközünk abba a falba, amibe egyelőre mindenki más is, ha a webről szeretne telepíteni. Az AppBrain App Market beállításaiban kapcsolhatjuk be a Fast Web Install-t, de amint ezt megteszzük, az alkalmazás egy üzenetben tájékoztat minket, miszerint a Google az Android Market legutóbbi frissítésével lehetetlenné tette a funkciót. Nyilván a későbbiekben ezt megpróbálják orvosolni, de addig erről a kényelmi funkcióról le kell mondanunk.

a Fast Web Install egyelőre nem használható

További hasznos újítás, hogy az egyes alkalmazások adatait nézegetve kapunk egy Related feliratú gombot, amivel az épp megtekintett alkalmazáshoz hasonlókat tudunk keresni. Ez kifejezetten hasznos lehet, ha egy adott feladatra keresünk alkalmazást, és látni szeretnénk, hogy az általunk választotton kívül milyen hasonlók vannak a Marketen.

Hasonló alkalmazások

Az AppBrain nemrég nyitott a közösségi felhasználás irányába, így például már megnézhetjük, hogy Facebook-ismerőseink milyen alkalmazásokat használnak, illetve böngészhetünk ismertebb emberek megosztott alkalmazásai között is. Ezen a részen is találunk egy apró, de hasznos újítást. Mostantól egy kereső mezőt is találunk, amivel további felhasználókat kereshetünk név alapján. A keresés és az alkalmazások rendszeres szinkronizálása esetén most már lehetőség van egy apró widgetet elhelyezni a kezdőképünkön, amivel ezt a két funkciót az alkalmazás indítása nélkül is elérhetjük.

Felhasználók keresése Widget - kicsi, de hasznos

 • Share