• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Alkalmazások ajánlásra – AppsFire

Egyre több olyan alkalmazás jelenik meg a Marketen, ami a felhasználók közötti kapcsolatokra épít, és ily módon próbál meg segíteni a Marketet elárasztó, immáron több, mint 100 ezer alkalmazás között megtalálnunk a nekünk valókat. Korábban már volt szó az Appoke nevű alkalmazásról, és nemrég az AppBrain is elindult ebbe az irányba. Néhány napja jelent meg egy újabb alkalmazás, ami a felhasználók ajánlásai, és felhasználási szokásai alapján segít eligazodni az alkalmazások között. Az AppsFire ráadásul egy igen kellemes kinézetű, és funkciógazdag darabbal jelentkezett az Android Marketen.

Az alkalmazás korábban elérhető volt iPhone-ra is, és most indult el az Androidos változat is. Nagy előnye pl. a bevezetőben említett Appoke-val szemben, hogy nem saját alkalmazás-bázist próbál kiépíteni, hanem a Marketről dolgozik, hasonlóan az AppBrain-hez. Első indításkor engedélyeznünk kell, hogy a telefonon található alkalmazásokat feltérképezze. Ez eltart egy darabig, függően attól, mennyi alkalmazásunk is van, de utána már gyorsan megy minden. A kezelőfelület szép, könnyen megtanulható, az egyes funkciók könnyen elérhetőek. Első látásra fura lehet, hogy szinte minden funkció elérhető a menü gomb használata nélkül is, de ez egyáltalán nem zavaró.

Saját alkalmazások Sok alkalmazás kis helyen is...

A feltérképezés után az alkalmazásaink listáját láthatjuk, illetve a lehetőségeinket az alsó menüsorban. Alapvetően négy nézet van, amiket az alsó, nagyobb gombokkal érhetünk el, illetve a gyakrabban használt funkciók a nézetek gombjai felett kisebb gombokon. Ez utóbbiakkal a nézetet válthatjuk lista- és táblanézet között, szűrést kezdeményezhetünk, a kijelöléseket válthatjuk (összes v. egyik sem), illetve a megoszthatjuk a kijelölt elemeket.

Saját alkalmazások

Ahogy említettem, az induláskor a saját alkalmazásokat láthatjuk lista nézetben. A lista fölött egy összesítést találhatunk, amolyan statisztikát a telefonon található alkalmazásokról. Ennek az utolsó sorában azt is láthatjuk, hogy a feltelepítettek közük hányat tehetünk át SD kártyára. Ha van ilyen, akkor a jobb oldalon látható gombbal akár egyszerre az összeset átmozgathatjuk, illetve a kártyán levő alkalmazásokat vissza a telefon memóriájába.

A listán az alkalmazások ikonján, és nevén kívül láthatjuk a verziószámot, és a szinkronizálás miatt azt is egyből láthatjuk, ha egy alkalmazásunkból van frissebb verzió. Látszik még az adott alkalmazás ára is, illetve ha ingyenes, akkor ez a tény. A listáról választva elolvashatjuk a részleteket, illetve attól függően, hogy a legfrissebb változat van-e a telefonunkon, lehetőségünk van értékelni, vagy frissíteni a Marketről. A részleteknél jobboldalon találjuk az ún. Firemeter-t, ami leginkább egy hőmérőre hasonlít. Ez azt mutatja, hogy jelenleg mennyire népszerű az adott alkalmazás. A menü gombot megnyomva a felbukkanó menüből akár el is távolíthatjuk az alkalmazást a telefonról.

A részletek Akár el is távolíthatjuk

A listára visszatérve látjuk, hogy az egyes alkalmazásoknál van egy csillag, és egy pipa jel a jobboldalon. A csillag segítségével kedvencnek jelölhetjük az adott alkalmazást, ami azért hasznos, mert később ezek alapján is kapunk ajánlásokat további alkalmazásokról. A pipával pedig kijelölhetünk egy, vagy több alkalmazást, amiket aztán megoszthatunk ismerősökkel, közösségi szolgáltatások segítségével, vagy QR kódot is készíthetünk hozzájuk.

Megosztási lehetőségek

A lista szűrésére használjuk a megfelelő gombot. Ez a nézetek feletti kis gombok közül balról a második. Ha ezt választjuk, akkor a lista fölött megjelenik egy új sor a szűrési lehetőségekkel. Szűrhetünk a kedvencekre, a fizetős, vagy ingyenes alkalmazásokra, és azokra is, amikhez újabb frissítés áll rendelkezésre. Ezen kívül természetesen tetszés szerinti kulcsszóra is szűrhetünk a beviteli mező segítségével.

Kedvencek

A négy nézet közül a jobb szélső a kedvencek lapja. Ez a nézet egyrészt mutatja a kedvencnek jelölt alkalmazásokat, másrészt, mivel olyanokat is megjelölhetünk más nézetekben, amiket még nem telepítettünk a telefonunkra, ez a lap amolyan bevásárló listának is használható.

Kedvencek listája

Összeállítások

Az AppMixes nevű nézet egy érdekes rész. Itt különböző weboldalak által összeállított alkalmazás-gyűjteményeket találunk, ahol valamilyen szempont alapján összegyűjtött alkalmazások vannak. Az egyes gyűjteményeket választva megnézhetjük, hogy milyen alkalmazások is tartoznak bele, és ha valami megtetszik, akkor egy mozdulattal telepíthetjük azt a Marketen keresztül. Ez utóbbi részlet fontos, mivel Magyarországon még mindig nem érhetők el a fizetős alkalmazások, ezért ezeket az AppsFire listáiról sem tudjuk telepíteni. Ettől függetlenül kedvencnek jelölhetjük őket, hogy későbbi beszerzésükhöz képben legyünk.

Összeállítások

Ajánlások

A Discover oldalon különböző szempontok alapján válogatatunk az alkalmazások között. A lista elején az Apps for you és a Hungary szerepel. Előbbiben a már említett kedvencek, illetve a telefonunkon található alkalmazások alapján kapunk ajánlatokat, míg utóbbiban értelemszerűen az adott országgal kapcsolatos ajánlásokat találhatunk. Sajnos a Hungary-t választva jelenleg nincsenek találatok, de a későbbiekben nyilván itt is találunk majd tippeket, vélhetően elsősorban magyar fejlesztésű, vagy Magyarországgal kapcsolatos alkalmazásokról.

Ajánlások

A következő szakaszban az értékelések, illetve használat alapján összeállított listákat találunk. A legnépszerűbb fizetős-, illetve ingyenes alkalmazások között böngészhetünk, vagy megnézhetjük, hogy melyik alkalmazások “mozogtak” az utolsó 24 órában (Movers & Shakers). Ez a pontot választva az ingyenes és fizetős alkalmazások mozgásait láthatjuk.

Mozgások a listán

Végül az utolsó részben ismertebb Android felhasználók alkalmazásai között böngészhetünk. Megnézhetjük, hogy a tech világ ismert alakjai mit használnak, és a találatok közül természetesen mi is kiválaszthatjuk, ami nekünk tetszik. Ebben a pontban jelenleg viszonylag kevés felhasználó szerepel, de nyilván a későbbiekben ez a lista is bővül.

VIP lista

Az AppsFire Androidon még újdonságnak számít, míg az iPhone és iPad alkalmazásokhoz már használható a weboldal is, ahol a közösségi funkciókat is használhatjuk, vagyis az ismerőseink által használt alkalmazások között válogathatunk. Remélhetőleg nem kell sokat várni, míg ez a rész elérhető lesz az Androidos alkalmazások részére is, és akkor lesz igazán közösségi élmény az AppsFire használata.

Név: AppsFire
Honlap: http://appsfire.com/
Ár: Ingyenes
Értékelés: 5
 • Share