• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Zene a gépről – SkyTunes

Az Adobe AIR megjelenése kétségtelenül egy komoly lépés az Android platform életében, hiszen új terepet nyitott az alkalmazás-fejlesztőknek, akik eddig webes alkalmazások készítettek. Az AIR megjelenésével egy időben feltűntek az első AIR-t használó alkalmazások is. Ezen írás megjelenésének idején (3 nappal az AIR után) mintegy 60 olyan alkalmazás található a Marketen, amikhez az Adobe AIR futtatási környezet szükséges, és naponta érkeznek az újak. A SkyTunes az AIR megjelenésének napján került fel, és bár jelenleg béta állapotban van, nagyon jól mutatja, mire lehet képes az AIR. Segítségével zenét stream-elhetünk asztali számítógépünk, és a telefon között.

A SkyTunes alapötlete, hogy nem kell a telefonra tölteni az összes zenénket, helyette egy szerver program segítségével a telefonunkra stream-elhetjük azokat. Használatával elérhetővé válik a számítógépünkön található összes zenénk bárhol, ahol internetkapcsolat van. Az ötlet egyszerű, de nagyszerű, és a kivitelezés is ugyanezt az elvet képviseli, hiszen az alkalmazás kezelőfelülete esztétikus, letisztult és szinte azonnal megtanulható. Minden funkció egyértelmű, és bár az alkalmazás tudása egyelőre nem vetekedhet egy zenelejátszó alkalmazáséval, jelenlegi állapotában is nagyon látványos, és a feladatát kiválóan teljesíti.

A használathoz szükséges beállításoknál egy kicsit időznünk kell. Elsőként ugyanis telepítenünk kell mind a telefonunkra, mind a számítógépre az Adobe AIR futtatási környezetet. Ezután a számítógépre le kell töltenünk a SkyTunes Server-t, és beállítani, hogy elérhető legyen kívülről. Ehhez segítséget nyújt a weboldalon található video is, de gyakorlottabbaknak annyit kell tenni, hogy az otthoni hálózatukban a SkyTunes Server-t futtató számítógépnek fix IP címet állítanak be, és egy tetszőleges portot kinyitnak az internet felé, amin keresztül az a klienssel kommunikál majd.

Ha hálózati beállításokkal elkészültünk, beolvashatjuk a számítógépen található zenéket a Manage Library menüponttal. Itt hozzáadhatunk akár több mappát is, amiknek a tartalmát szeretnénk később a telefonon lejátszani. A beolvasás a zenék mennyiségétől függően eltarthat egy darabig, de onnantól azonnal a rendelkezésünkre állnak. Alul a Filter mező segítségével kereshetünk a zenék között, és egyéni lejátszási listákat hozhatunk létre, amiket egyszerű drag-and-drop módszerrel tölthetünk fel. Ezeket a listákat aztán egyből használhatjuk a telefonon is.

Ezután a telefonunkra telepített klienst kell futtatni, ahol első lépésként meg kell adni azt az IP címet és portot, ahol a SkyTunes Server-t elérhetjük, illetve a cache nagyságát. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a telefon SD kártyáján hány zeneszámot szeretnénk tárolni. A maximális érték 500, de tartsuk szem előtt, hogy ennyi fájlt fog a SkyTunes a telefonunkra másolni, tehát nem érdemes túl nagy értéket megadni, de túl kicsit sem, mert ha valamiért megszakadna az adatkapcsolat, akkor az alkalmazás ebből a cache-ből olvassa a zenéket, amíg vissza nem áll a a kapcsolat. A SkyTunes egyébként a cache-ben található zenékből külön lejátszási listát készít nekünk, amit bármikor elérhetünk.

Ha a beállítások rendben vannak, akkor a telefonos kliens csatlakozik a szerverhez, és már indulhat is a lejátszás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a zenéink ID3 adatai között rendet tartsunk, hiszen ahogy az összes lejátszó, a SkyTunes is ezek alapján kínál fel válogatási lehetőséget. A SkyTunes Server segítségével létrehozott listákon kívül választhatunk előadó, vagy műfaj alapján, de a számítógépen található könyvtárszerkezet szerint is kereshetünk, vagy listázhatjuk az összes zenét.

A lejátszáshoz nem kell mást tenni, mint kiválasztani a kívánt zeneszámot. Az alkalmazás lejátszó részének felülete szintén minimalista stílusba készült. Az aktuálisan játszott zene adatain kívül lehetőség van az ismétlés ki-bekapcsolására, az aktuális szám leállítására, léptetésre az előző, vagy következő számra, illetve a véletlen sorrendű lejátszás ki-bekapcsolására. Ezeken kívül még egy gombot találunk itt a, amin egy kis monitor látható. Ezzel a gombbal válthatunk hogy az éppen játszott zenét a telefonon, vagy a számítógépen szeretnénk hallgatni. Így az alkalmazást távirányítóként is használhatjuk, ha otthon vagyunk.

A minden kép alján megtalálható nagy kerek gomb a menü megnyitására szolgál. A menüben öt lehetőségünk van:

 • szerver-adatok
 • kapcsolat frissítése
 • váltás a lejátszó nézetre
 • kezdőlap
 • keresés

Ahogy azt korábban is említettem, az egész SkyTunes projekt béta fázisban van, ezért egyrészt egyelőre nem várhatunk el tökéletes működést tőle, másrészt nyilván további funkciókkal fog bővülni később. Érdemes tehát figyelemmel kísérni a frissítéseket. Mivel az Adobe AIR csak a 2.2-es Androiddal rendelkező telefonokon fut, ezért az AIR-hez készült alkalmazások, így a SkyTunes felhasználhatósága is behatárolt, de egy kiváló példa arra, hogy milyen lehetőségek rejlenek az AIR segítségével hordozhatóvá váló alkalmazásokban. A weboldal alapján sejthető, hogy amint a SkyTunes kilép a béta fázisból, akkor fizetőssé válik, de jelenleg ingyenesen elérhető a Marketről.

Név: SkyTunes (Beta)
Honlap: http://skytunes.ca/
Ár: Ingyenes
Értékelés: 5,00
 • Share