• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Sokoldalú indulás – LauncherPro

A telefonunk rengeteg funkcióját összefogni, és könnyen elérhetővé tenni fontos pontja a mindennapi használatnak. Az elsődleges kezelőfelület a típustól függően kisebb vagy nagyobb érintőképernyő, és az ezen keresztül elérhető funkciók optimális használatában vannak segítségünkre az ún. launcher alkalmazások. Ezek segítségével több képernyőre (homescreen) oszthatjuk a felületet, alkalmazás-ikonokat és widgeteket helyezhetünk el, és többé-kevésbé testre szabhatjuk a telefonunk kinézetét. Az Android Marketen számos ilyen alkalmazás létezik, és általában mind jobbak, de legalábbis funkciógazdagabbak a beépített Android launcher-nél. Az egyik legelterjedtebb ilyen alkalmazás a LauncherPro, ezt szeretném most bemutatni részletesebben.

Beállítások

Első induláskor szinte semmi eltérést nem látunk az eredeti 2.0-ás launcher-hez képest. Vannak jobbra-balra lapozható oldalaink az ikonoknak és widgeteknek, van egy alsó, fix ikonsorunk, az ún. dock, ahol szintén ikonokat találunk. Ha viszont benézünk a beállításokba, elénk tárul a LauncherPro funkcióinak sokasága, amikkel igazán kezessé tehetjük azt. A menü gonb lenyomása után válasszuk a Preferences-t a beállítások eléréséhez.

Beállítások

A General Settings részen néhány alapvető működési beállítást találunk. Először is egy hasznos apróság, a Hidden Apps. Ennek segítségével eltüntethetjük az alkalmazás “fiókból” (app tray) azokat az ikonokat, amiket nem használunk, vagy máshonnan elérünk. Ezt választva az alkalmazások listáján bepipálhatjuk azokat, amiket nem szeretnénk látni. Természetesen ezek az alkalmazások nem törlődnek a telefonról, csak az ikonjuk tűnik el, de ezt is bármikor visszaállíthatjuk ezzel a menüponttal. Apróság, de sok feltelepített alkalmazás esetén megkönnyítheti a keresést.

A Keep in memory beállítással megadhatjuk, hogy a LauncherPro mindig a memóriában maradjon, ami gyorsabb betöltést, és működést eredményez, de ez egyelőre csak egy kísérleti funkció, és nem minden telefonon működik jól, ezért ha gyanús működést tapasztalunk, kapcsoljuk ezt ki. Az Enable scrollable widgets menüpont nemrég került bele az alkalmazásba, segítségével felhasználhatunk olyan widgeteket, amiken belül gördíthető adatok vannak. Ilyenek például egyes naptár, vagy közösségi szolgáltatások widgetjei. Ha ilyenjeink vannak, akkor kapcsoljuk be ezt. Végül a Motorola Droid és Milestone tulajdonosok számára egy kapcsoló, amivel ezeken a telefonokon javíthatjuk a LauncherPro teljesítményét. Értelem szerűen, ha nem ilyen telefonunk van, akkor ezt hagyjuk kikapcsolva.

A Homescreen Settings, ahogy a nevéből is sejthető, a homescreen testre szabásához nyújt lehetőségeket. A Number of screens segítségével megadhatjuk, hány oldalt szeretnénk használni, itt a maximális érték 7. A Default screen-nél beállíthatjuk, hogy melyik legyen az alapértelmezett oldal, tehát, ami pl. a telefon indításánál megjelenik. Az oldalak balról indulva vannak számozva, ennek megfelelően válasszuk ki, melyiket szeretnél alapértelmezettnek. Ha optikai trackpad vagy trackball van a telefonunkon, akkor az Enable trackball scrolling-ot bekapcsolva, ezek használatával is láthatunk az oldalak között.

A Homescreen Grid szintén egy nem túl régi funkció, segítségével megadhatjuk, hogy egy oldalon hány sornyi és hány oszlopnyi ikon látszódjon. Itt egészen magas számot is beállíthatunk, de oda kell figyelnünk, ha nem szeretnénk, hogy egymásba csússzanak az ikonok, akkor nem érdemes túl magas számot megadni. Nyilván a kijelző méretéhez érdemes igazítani ezt, és gondoljunk arra is, hogy ha elforgatjuk a telefont, akkor a megfordult képarányon is ilyen beosztás lesz majd. Ha nagyobb értékeket adunk meg a Number of columns és a Number of rows pontokban, akkor hasznos lehet az Auto-fit Items kapcsoló, amit bekapcsolva az ikonok és widgetek mérete igazodik a sorok és oszlopok számához.

A LauncherPro egyik nagy erőssége a testre szabható dock, vagyis a kijelző alján található ikonsor. A Dock Settings menüpont alatt találjuk az erre vonatkozó beállításokat. Itt megadhatjuk, hogy hány dock-ot szeretnénk használni. Ez viszonylag új lehet a gyári launcher felhasználóinak, ugyanis itt összesen három dock-ot állíthatunk be, amiket az oldalakhoz hasonlóan jobbra-balra lapozással válthatunk, tehát akár kevesebb homescreen használatával is tehetünk ki újabb ikonokat. Miután a Number of docks-nál meghatároztuk a dock-ok számát, érdemes bekapcsolni az Enable loop scrolling kapcsolót, amivel “végteleníthetjük” a dock-jainkat, vagyis ha az utolsóhoz érünk, akkor további lapozással ismét az elsőhöz érünk.

A dock ikonjain megjeleníthetünk bizonyos plusz információkat is. Ezek jelenleg a következők:

 • nem fogadott hívások száma
 • olvasatlan sms-ek száma
 • olvasatlan GMail levelek száma

Ezeket a kapcsolókat használva a megfelelő ikonon megjeleníti a számokat, persze természetesen csak akkor, ha ezek az ikonok szerepelnek a dock-on. Persze a legtöbb alkalmazás az értesítési sávon is megjeleníti ezeket az adatokat, de megszokás kérdése, hogy melyiket találjuk informatívabbnak.

A Behaviour Setting-ben olyan beállításokat találunk, amik a LauncherPro viselkedését befolyásolják. Az Enable Auto-rotation segítségével letilthatjuk, vagy engedélyezhetjük a képernyő automatikus fordítását. Ez a kapcsoló felülbírálja a telefon beállításainál a Display menüpontban a hasonló nevű beállítást, tehát ha ott bekapcsoltuk ezt a funkciót, de itt letiltottuk, akkor ez utóbbi beállítás lép életbe.

A Home key action segítségével beállíthatjuk, hogy a telefonunk Home gombjának lenyomásakor mi történjen. A lehetőségeink itt a következők:

 • Do nothing – nem történik semmi
 • Open/Close screen previews – a HTC Sense-ből Exposé-ként ismert oldal-előnézeteket nézhetjük meg
 • Open/Close app drawer – az alkalmazás “fiókot” nyithatjuk meg
 • Open/Close notifications – az értesítő sáv kinyitása (lehúzása) és bezárása
 • Show/Hide status bar – az értesítő sáv elrejtése és megmutatása

A Home key to default screen kapcsolóval elérhetjük, hogy a Home gomb megnyomására a korábban beállított alapértelmezett oldalra ugorjunk.

A megjelenítési beállításokat az Appearance Settings menüpont alatt találjuk meg. Elsőként a dock hátterét állíthatjuk be (Dock background), majd a Show screen indicator segítségével bekapcsolhatunk egy kis kijelzőt a dock alatt, ami mutatja, melyik oldalon vagyunk épp. Ha a felső értesítő sávot el szeretnénk rejteni, akkor a Hide notification bar kapcsolót jelöljük be. Ekkor hasznos lehet az imént tárgyalt lehetőség, ahol a Home gombbal ki-bekapcsolható az értesítő sáv.

A Home button on app drawer kapcsolóval tehetünk egy visszalépő gombot az alkalmazás “fiók” aljára, amivel visszaléphetünk a nyitóoldalra. Ezt persze a vissza gombbal is elérhetjük, de itt ismét a megszokások döntenek. Ha ránézésre tudjuk, melyik ikon mit takar – márpedig általában ez a helyzet -, akkor a Hide icon labels segítségével kikapcsolhatjuk az ikonok alatti feliratokat, és ezzel kicsit egységesebbé tehetjük a homescreen-ek kinézetét. Alaphelyzetben a telefon háttere az oldalak lapozásával együtt mozdul. Ezt kikapcsolhatjuk a Disable wallpaper scrolling kapcsolóval.

A következő beállítások az ikonok kijelölésére vonatkoznak. Ezeket főleg akkor láthatjuk, amikor a trackball, vagy az optikai trackpad segítségével lépegetünk az ikonok között. Itt megadhatjuk, hogy milyen módon jelölje meg a LauncherPro a kiválasztott ikont (Highlight style), illetve azt is beállíthatjuk, hogy milyen színű legyen ez a kijelölés (Highlight color).

Az Advanced Settings menüpontban további finomhangolásra van lehetőségünk. Ezen belül a Memory Usage Settings segítségével a LauncherPro memória-felhasználását állíthatjuk be. Főleg az oldalak által használt gyorsítótár beállításait találjuk itt, de ezt a részt inkább a hozzáértőbbeknek érdemes átnézni, és igény esetén módosítani. Ezeknek a beállításoknak az alapértéke általában megfelelő működést eredményez, tehát nem nagyon van szükség a módosításukra.

Itt további beállításokat találunk az oldalakkal kapcsolatban is. A lapozás sebessége (Minimum scrolling speed), és a mozgások finomsága is itt állítható be (Elastic scrolling). Ezeken kívül az alkalmazás “fiók” módosításai is itt vannak. Bekapcsolhatjuk a 3D effektet, amivel olyan látványt kapunk, mintha egy térbeli futószalagon mozgatnánk az ikonokat. A soronkénti ikonok számát is megadhatjuk mind állított, mind fektetett formátumban, valamint a megnyitás sebességét is. Az oldal előnézetek megnyitási sebességét is megadhatjuk az Opening speed segítségével.

A LauncherPro ingyenesen elérhető a Marketről, de további kényelmi funkciókért egy kisebb összegért megkapjuk a Plus-t, amivel többek között a LauncherPro saját, beépített widgetjeit használhatjuk. Ezeknek a beállításait tartalmazza az LP Widget Settings menüpont. A PayPal-on kifizethető, nem egészen 3 dollárért cserébe hét különböző widgetet kapunk, mégpedig a következőket:

 • People – kontaktok a telefonkönyvből. Ha a Google fiókunkon belül csoportokat is létrehoztunk, akkor azt is kiválaszthatjuk, hogy melyik csoportot szeretnénk látni a widgeten. Az egyes kontaktokat kiválasztva választhatunk az elérehetőségek közül, függően attól, hogy az illető milyen szolgáltatást használ, és hogy a telefonunkon milyen alkalmazások vannak. Így például akár egy mozdulattal küldhetünk az illetőnek email-t, megnézhetjük a last.fm adatlapját, vagy küldhetünk neki üzenetet a Ping! segítségével
 • Bookmarks – a böngészőben beállított könyvjelzőink. Az egyes weboldalak miniatűrjeit láthatjuk a widgeten, és nyithatjuk meg őket közvetlenül innen.
 • Calendar – naptár widget. A Google Calendar bejegyzéseit láthatjuk klasszikus naptár nézetben, vagy szövegesen, a neten megadott színekkel elkülönítve.
 • Messaging – a legutóbbi sms üzeneteink. Választhatunk egy üzenet, vagy lista nézet közül, közvetlenül a widgetből válaszolhatunk, vagy írhatunk új üzenetet.
 • Twitter – adja magát, twitter widget. A beállításokon belül megadhatjuk a twitter adatainkat, és máris nyomon kövehetjük az eseményeket.
 • Facebook – a twitter widgethez hasonló, csak itt a Facebook fiókunk történéseit láthatjuk. Bejelentkezni szintén a beállítások oldaláról lehet.
 • Friends – az utóbbi két widget kombinációja. Egy listán láthatjuk a Twitter és Facebook adatfolyamunkat.

Naptár widget Könyvjelző widget

Némelyik widget, így a People, a Boookmarks, a Calendar és a Messaging widgetek kétféle méretben választhatók, míg a Twitter, a Facebook és a Friends widgeteket fix, 4×4-es méretben helyezhetjük el valamelyik oldalon. Minden widget alján található egy gomb, amivel az adott widget adatait frissíthetjük.

Használjuk okosan

A beállítások után birtokba vehetjük az oldalakat és a dock-ot. Néhány hasznos apróság van, amiről érdemes tudni, mert a mindennapos használatot könnyítik meg. Ilyen például a korábban említett oldal-előnézet. Ez főleg akkor jöhet jól, ha több oldalunk van, és nem akarunk sokat lapozni. Az oldal előnézetet vagy a Home gombbal hívhatjuk elő, ha a beállításoknál ezt adtuk meg, vagy még egyszerűbben egy kétujjas mozdulattal. A kijelzőn a két ujjunkat “összecsippentve” minden oldal miniatűrje megjelenik, és innen egyből választhatunk, hogy melyikre szeretnénk ugrani. Az oldalak között megfelelő beállítás mellett a trackball vagy az optikai trackpad segítségével is lapozhatunk.

Oldal előnézet

A saját widgeteken kívül további ügyes funkciókat használhatunk az oldalainkon. Így például ha a valahol hosszan nyomunk a kijelzőre, akkor a megjelenő menüben a Shortcuts pontot választva a szokásos pontokon kívül találunk két újat is. Egyik a LauncherPro Shortcuts, amihez egy kicsit mélyebben kell ismerni az Android rendszert, de segítségével szinte mindent elindíthatunk, ami az Androidon belül indítható. Használatához meg kell adni az ún. intent nevet, illetve különböző paramétereket, és ezek segítségével hozhatunk létre egyedi parancsikonokat.

Ennél sokkal egyszerűbb megoldás a másik lehetőség, az Activities. Itt az egyes alkalmazásokon belüli funkciókat érhetjük el, és készíthetünk belőlük parancsikont. Így például készíthetünk külön parancsikont a kamera alkalmazás video funkciójának, hogy ne kelljen váltani, ha az alapértelmezett ikon a fényképezőt indítja el. Vagy készíthetünk parancsikont a bármelyik lapnak a telefon beállításai közül, mondjuk direkt elérhetőséget teremthetünk a Fejlesztő mód (Development) laphoz, hogy egy mozdulattal elérjük az USB debugging kapcsolót. A létrehozott parancsikonoknak nevet adhatunk, illetve a megjelenített ikont is lecserélhetjük. Ez utóbbihoz rendelkeznünk kell valami alkalmas ikonnal a képeink között, ugyanis onnan választhatunk egyet.

Egyedi ikonok

A dock-ról már esett szó, és az is kiderült, hogy akár többoldalas dock-ot is beállíthatunk. A dock ikonjait tetszés szerint módosíthatjuk, az ikonokat is kicserélhetjük, de magát a dock-ot is átszabhatjuk. Ez utóbbihoz a beállítások között keressük ki az Appearance Settings pontot, és a Dock background-nak válasszuk a Custom-ot. Ezután a telefonra mentett képek közül keressünk ki egy alkalmasat, és máris új ruhát adhatunk a dock-nak.

Ezen a ponton kell egy kis kitérőt tennünk, ugyanis korábban az ikonoknál és itt a dock-nál is említettem, hogy a telefonra mentett képek közül választhatunk. Természetesen alaphelyzetben ilyen kép nincs a telefonon, de szerencsére létezik a LauncherPro Icons nevű alkalmazás, ami egy másik fejlesztő munkája ugyan, de pontosan erre a célra készült. Ennek segítségével további ikonokat, és dock háttereket telepíthetünk a telefonra. Sajnos ez az alkalmazás fizetős, de van egy kerülőút, ha az ember gyermeke nem restell pár lépéssel többet megtenni.

Annyit kell tennünk, hogy ellátogatunk a LauncherPro Icons weboldalára, ahol a lelkes közösség már rengeteg ikont és dock-ot legyártott. Itt a megfelelő oldalon keressük ki azt az ikont, vagy dock hátteret, ami megtetszik nekünk, és mentsük azt le a telefonra (képen hosszan nyomva megjelenő menüből Save image), és máris van megfelelő képünk a feladatra.

A dock ikonjain hosszan nyomva megjelenik egy menü, ahol lecserélhetjük a parancsikont (Change Shortcut), megváltoztathatjuk csak az ikont (Change icon), illetve itt találjuk a LauncherPro egy másik érdekes funkcióját, Swipe gesture action néven. Ez nem más, mint egy újabb indítási lehetőség, amivel akár tetszőleges alkalmazást, akár a LauncherPro további beépített funkcióit indíthatjuk el. Az ily módon beállított funkciót egy az adott ikonon elvégzett rövid függőleges mozdulattal indíthatjuk. Ezek a funkciók a következők lehetnek:

 • Do nothing – nem történik semmi (így törölhetünk egy meglévő hozzárendelést)
 • Launch application – egy tetszőleges alkalmazást indíthatunk el a telefonra telepítettek közül
 • Launch shortcut – ugyanazt a listát érhetjük el, mint az oldalakon hosszan nyomva megjelenő menü Shortcut menüponttal
 • Show popup – itt jelenleg három beépített funkció szerepel. Nem fogadott hívások (Missed calls), olvasatlan sms-ek (Unread SMS) és könyvjelzők (Bookmarks). Ezek közül választva az adott ikon felett egy szövegbuborékban megjelennek a választott adatok.
 • Show screen previews – az oldalak korábban említett miniatűrjeit érhetjük el
 • Open app drawer – megnyitja az alkalmazás “fiókot”
 • Open notifications – az értesítéseket nyitja meg
 • Show/Hide status bar – az értesítősávot elrejti/megmutatja

Könyvjelzők popup-ban

Egy másik hasznos funkció a widgetek átméretezésének lehetősége. Korábban említettem a LauncherPro saját widgetjeit, és hogy egyes widgetek fix méretűek. Egy kicsi beleszólásunk azért ebbe is van. Ha egy widgeten hosszan nyomva kiválasztjuk azt, akkor mozgatható lesz, de ha nem mozgatjuk el, csak 1-2 másodperc után elengedjük, akkor megjelenik körülötte egy keret, annak a jobb alsó sarkában pedig egy háromszög alakú jel, aminek a segítségével átméretezhetjük az adott widgetet. Ha a kívánt méretet megtaláltuk, akkor a vissza gombbal véglegesíthetjük azt. A méretezéssel azért vigyázzunk, mert nem minden widget támogatja ezt a funkciót, és az átméretezés meglepő eredményeket hozhat.

Widget átméretezés

A LauncherPro a gyári 2.0-ás Android launcher átirata, de annál jóval több funkcióval rendelkezik. Ahogy az alkalmazás fejlesztője, Federico Carnales nemrég leírta, az eddig hozzáadott funkciók mind a gyári alkalmazásra épültek, de ez egy idő után megmutatta korlátait, és elérkezett az idő, hogy az egészet nulláról újraírja, teljes mértékben saját kódot alkalmazva, ezzel is biztosítva a jövőbeni könnyebb frissíthetőséget, és az optimalizált működést. Amíg ez elkészül, addig is egy nagyszerű eszköz van a kezünkben a LauncherPro-val.

Név: LauncherPro
Honlap: http://www.launcherpro.com/
Ár: Ingyenes (Plus verzió: 2,99 USD)
Értékelés: 4,69
 • Share