• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Részletes telefonhasználati statisztikák – PhoneUsage

Korábban már volt szó a hívások és sms-ek számlálásáról, illetve az adatforgalom méréséről. Az akkor bemutatott két alkalmazás, a Netcounter és a CallMeter mellett természetesen sok hasonlót találunk a Marketen. Most egy újabbat szeretnék bemutatni, ami tudásban leginkább a CallMeter-hez hasonlít, de sokkal több adatot árul el telefonhasználati szokásainkról. A PhoneUsage ráadásul azon – szerencsére egyre gyakoribb – kivételek közé tartozik az Androidos alkalmazások között, amik nem csak a tudásukkal tűnnek ki, de a külsejük is megállja a helyét a komoly alkalmazások mezőnyében.

A beállítások

Az alkalmazás első indításakor lehetőségünk van a telefonon tárolt hívás- és sms adatok importálására. Ez eltarthat akár 1-2 percig is, függően attól, hogy mennyi ilyen adat van a telefonunkon. Fontos megjegyezni, és ez olvasható a tájékoztató szövegben az importáláskor, hogy itt adatforgalmi adatokat nem fogunk tudni importálni. Miután ezzel megvagyunk, érdemes először átfutni a beállításokat. A legelső menüpontban a havi fordulónapot adhatjuk meg (Billing roll over day).

A következő három menüpontban napi-, heti és havi limitet állíthatunk be a mérni kívánt adatokhoz. Mindhárom esetben az almenüben megadhatjuk az adott időszakhoz a határértékeket, illetve bekapcsolhatjuk az értesítő funkciót, hogy az alkalmazás jelezze, ha elérjük azt. A hívásokat percben, az sms-eket darabszámban, az adatforgalmat pedig megabyte-ban adhatjuk meg.

Ha az esetleges határértékek megadásával végeztünk, akkor további finomításokat végezhetünk a következő menüpontokkal, ahol adattípusonként megadhatjuk, hogyan számoljon az alkalmazás. Minden esetben ugyanazokat a beállításokat találjuk itt:

 • Limit type – megadhatjuk, hogy csak a kimenő, vagy csak a bejövő, illetve hogy mindkét irányt számolni kívánjuk-e. Ez alapesetben a hívásoknál és sms-eknél kimenőre, az adatforgalomnál pedig Total-ra van állítva.
 • Exclude weekends – díjcsomagtól függően bekapcsolhatjuk ezt a funkciót, így a hétvégi időszakot nem veszi figyelembe a határérték számolásánál.
 • Exclude hours – ha konkrét időszakra szóló kedvezményünk van (pl. 18 órától ingyen telefonálunk), akkor jelöljük be ezt az opciót, és a következő két menüpontban adjuk meg az időintervallumot.

Lehetőségünk van egyedi számok szűrésére is a hívások, illetve sms-ek számlálásakor. Ehhez használjuk az Exclude call numbers, illetve az Exclude text numbers menüpontokat. Itt egyenként írhatjuk be a számokat, de megadhatunk helyettesítő karakterként csillagot is, ha adott számtartományból szeretnénk szűrni számokat. Így pl. a 0670* beírásával az összes 70-es számot kiszűrhetjük.

Az Advanced menüpont alatt az egyéb beállításokat találjuk. Beállíthatjuk a dátumformátumot (Date format), és a hívások mérésének módját (Call duration rounding). Ez utóbbinál három lehetőségünk van; a másodperc alapú számlálás (Per second), az első perc kerekítése (First minute rounded), illetve a perc alapú számlálás (All minutes rounded). Az első és utolsó opció magától értetődik, az első perc kerekítése pedig gyakorlatilag annyit jelent, hogy a hívásunk első percét egésznek számolja, akkor is, ha nem tartott egy percig a hívás, a többi részt pedig másodperc alapon.

Megadhatjuk, hogy a hosszú sms-eket külön számolja, vagy egynek. Utóbbi esetben a Split text messages opciót kapcsoljuk ki. A további beállítási lehetőségek az alkalmazás alapműködésével kapcsolatosak, így kikapcsolhatjuk a menü megjelenítését a nyitó oldalon (Hide menu), beállíthatjuk, hogy indításkor frissítse az adatokat (Update on opening), illetve az automatikus frissítést (Automatic updates). Ez utóbbi bekapcsolása esetén még a frissítések gyakoriságát is megválaszthatjuk.

Az adatok

Ha a beállításokat elvégeztük, akkor jöhet a lényeg. A Home lapon különböző időszakokra tekinthetjük meg az összesítő adatokat. Itt lehetőségünk van megnézni az aznapi (Today), aktuális heti (This week), aktuális havi (This month), előző havi (Last month), és két hónapra visszamenő (2 months ago) forgalmat. A folyamatjelzők mutatják a limitbeállításoknak megfelelő állapotot, tehát itt csak azok a hívások, sms-ek, és adatforgalom látszik, amit a beállításoknál nem szűrtünk ki. Ezek alatt a táblázat mutatja az összes adatot, függetlenül a limitektől. A hívásokat darabszámban és percben is láthatjuk, az sms-eket darabszámban, az adatforgalmat pedig mennyiségtől függően kilobyte-okban, vagy megabyte-okban.

A többi fülön egyenként megtekinthetjük az egyes adattípusok részletezését. Itt jön a PhoneUsage egyik nagyszerű része, hiszen minden forgalmunkról külön kis statisztikát tekinthetünk meg, szépen kidolgozott grafikonok formájában. A kép alján kiválaszthatjuk, hogy a kimenő, bejövő, vagy mindkét irányú adatokat látni szeretnénk-e, illetve megadhatjuk, hogy a Home oldalhoz hasonlóan milyen időszakról szeretnénk adatokat látni. Az egyes időszakoktól függően eltérő grafikonokat kaphatunk. Ha nagyobb méretben szeretnénk látni az egyes grafikonokat, akkor válasszuk ki azokat egy érintéssel. Íme a lehetőségek:

Hívásoknál

 • hívások száma napi bontásban
 • hívások hossza percben, napi bontásban
 • hívások száma óránkénti bontásban
 • hívások hossza óránkénti bontásban
 • hívások száma a hét napjai szerint
 • hívások hossza a hét napjai szerint
 • híváshosszok eloszlása a darabszámok szerint
 • Legtöbbször hívott kontaktok
 • Leghosszabb beszélgetés kontaktonként

SMS-eknél

 • üzenetek száma napi bontásban
 • üzenetek száma óránkénti bontásban
 • üzenetek száma a hét napjai szerint
 • üzenetek hossza karakterekben

Adatforgalomnál

adatforgalom napi bontásban
adatforgalom óránkénti bontásban
adatforgalom a hét napjai szerint
a legnagyobb adatforgalmat bonyolító alkalmazások

Egy kis extra

A PhoneUsage ingyenesen letölthető a Marketről, de néhány extra funkció is van, amihez csak fizetés ellenében férünk hozzá. Így például a beállításoknál említett limit emlékeztetők is csak a fizetős verzióban használhatók, valamint ugyanígy lesz lehetőségünk widgetek használatára is, amiknek a segítségével a homescreen-en is nyomon követhetjük a forgalmunk alakulását. A Pro Key ára 1,49 angol font, tehát kevesebb, mint 500 forint, ami a teljes funkciókészletért, úgy gondolom, egyáltalán nem nagy ár. Természetesen a Pro Key nélkül is nagyon hasznos, és sokat tudó alkalmazás a PhoneUsage.

Név: PhoneUsage
Honlap: http://jupiterapps.com/
Ár: Ingyenes (Pro Key: 1,49 font)
Értékelés: 4,32
 • Share