• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Régi és új ismerősök Androidon – heti apró

A hét egyik legérdekesebb eseménye kétségkívül az Electronis Arts, és az Angry Birds eredeti, illetve a hamarosan Androidra is érkező Cut The Rope című játék kiadásáért felelős Chillingo Ltd., valamint az Angry Birds fejlesztője, a Rovio körüli pörgés volt. Asztali gépünkről immár a mobilunkra is beköltözött a Winamp, és külön alkalmazásként megjelent a Marketen Youtube is. Ezen kívül bemutatunk egy újabb szinkronizálási lehetőséget a számítógép és a telefonunk között.

Az Electronic Arts-ról korábban kiderült, hogy figyelemmel kíséri az Android térhódítását a mobil piacon. Most az is kiderül, hogy nem csak ül és figyel, hanem cselekszik is. A Mashable lapjain jelent meg a hír, miszerint az EA 20 millió dollárért felvásárolta a Chillingo Ltd.-t, ami többek között az Angry Birds és a hamarosan Androidra is érkező Cut The Rope kiadója is. Az EA ezzel a lépéssel két legyet üthet egy csapásra, hiszen komoly előnyre tehet szert mind az iOS készülékekre, mind az Androidra fejlesztett játékok piacán.

A hír körül kialakult némi félreértés, mert többen úgy vélték tudni, hogy az EA az Angry Birds fejlesztőit vásárolta fel, ezért később a Rovio “Mighty Eagle” becenevű szóvivője, Peter Vesterbacka elmondta a TechCrunch hasábjain, hogy az együttműködésük a Chillingo-val csak az Angry Birds 2009. decemberi első kiadására korlátozódott, és hogy nem tervezik újra igénybe venni a Chillingo-t. Vesterbacka hozzátette, hogy ma már nincs szükség kiadókra az alkalmazások terjesztésére, hiszen minden fejlesztőnek megvan a lehetősége, hogy saját maga adja ki alkalmazásait.

Szerdán a Nullsoft megjelentette az egyik legrégebbi, és talán a jelenleg is leggyakrabban használt médialejátszó, a Winamp Androidos verziójának bétáját. A mobil változat a béta fázis ellenére stabilan működik, és egyszerű, de szép kezelőfelülettel rendelkezik. A Winamp blogon található leírás szerint szinkronizálhatjuk az asztali lejátszási listánkat (ehhez az 5.59beta asztali kliens szükséges), kereshetünk egy adott zeneszámra youtube-on, weben, vagy egyből beállíthatjuk azt csengőhangnak is.

Az alkalmazásban könnyűszerrel, drag-and-drop módszerrel rendezhetjük lejátszási listáinkat, és minden funkciót megtalálunk, amire a zenehallgatáshoz szükségünk lehet. Ha a Last.fm alkalmazást telepítettük a telefonunkra, akkor a hallgatott zenéket akár egyből megtekinthetjük a last.fm weboldalon, illetve megoszthatjuk másokkal. Az alkalmazás letölthető az Android Marketről, de használatához legalább 2.1-es Androidra van szükség.

A GMail után a Youtube is külön alkalmazásként került ki az Android Marketre. Az eddig az Android részeként terjesztett alkalmazás nem csak önállóvá vált, de kívül-belül meg is újult. Most már nem csak egy lejátszó, hanem az Youtube oldal méltó mobil megfelelője. A kezelőfelület átdolgozásán kívül (immár portré módban, állítva is nézhetjük a videókat) lehetőségünk van mindenféle interakcióra, amit az oldalon is megtehetünk. Értékelhetjük, elmenthetjük, vagy akár meg is oszthatjuk a videókat közvetlenül az alkalmazásból, vagy a videó URL-jét kimásolhatjuk, és felhasználhatjuk bárhol.

A Youtube alkalmazás “függetlenítése” egy újabb lépés a Google azon törekvésében, amivel külön szeretnék választani az eredetileg natív Android alkalmazásokat magától az Android platformtól. Ezáltal azt próbálják elérni, hogy ne kelljen az Android frissítésére várni ahhoz, hogy a beépített alkalmazások is frissüljenek, hiszen így lehetőség van akár gyakoribb alkalmazás-frissítésekre is.

A telefonon található adatok számítógéppel való szinkronizálásban nyújthat segítséget az Android Manager WiFi nevű alkalmazás. Segítségével nem csak a telefonunkon található képeket, és zenéket tudjuk szinkronizálni, de az sms üzeneteket, telefonkönyvet, sőt a telepített alkalmazásokat is. Használatához mindössze WiFi kapcsolat szükséges, illetve egy-egy alkalmazás letöltése a számítógépre, illetve a telefonra.

Ha mindkettő megvan, akkor egy egyedi PIN kóddal hitelesíthetjük a kapcsolatot, és meg is kezdhetjük a szinkronizálást. Az egyes adattípusokat külön-külön szinkronizálhatjuk, de beállíthatjuk az automatikus szinkronizálást is. A mobil alkalmazás tud magyarul is, és a számítógépes rész telepítője is, de maga a program már sajnos nem, de ettől még könnyen kezelhető, és ha mégis elakadnánk, akkor a weboldalon részletes használati útmutatót találunk. A számítógépes programnak sajnos csak Windowsos verziója van, de ez, és a mobil kliens is ingyenesen letölthető.

 • Share