• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Helyzetmegosztás és tombolás – heti apró

Az eheti apró kicsit szerényebb terjedelmű, de nem kevésbé érdekes híreket rejt. A helyzetmegosztó alkalmazások szaporodásával felmerül az igény egy gyűjtőoldalra, ahonnan mindent elintézhetünk, erre nyújt majd segítséget a Footfeed, aminek küszöbön álló megjelenéséről lesz szó. A témánál maradva megnézzük, miben nyújt újat a Glympse, és kiderül az is, melyik újabb játék-nagyágyú szemelte ki az Androidot.

Egyre terjednek a felhasználók földrajzi helyzetén alapuló közösségi szolgáltatások, miknek a segítségével helyzetünket oszhatjuk meg, bejelentkezhetünk egy adott helyre, ezáltal pontosabb képet adhatunk ismerőseinknek, barátainknak az életünk nyilvánosabb részéről. Nálunk a legelterjedtebb a Foursquare és a Gowalla, de ezeken kívül létezik még néhány olyan szolgáltatás, ami ugyanerre az elvre épül. Általában mindenki eldönti, hogy melyiket használja, de aki valamilyen okból nem elégszik meg egy szolgáltatással, az kereshet magának olyan aggregációs oldalakat, ahol több ún. check-in szolgáltatást fognak egybe. Ezek segítségével egy helyen jelentkezhetünk be egyszerre több szolgáltatásba is. Egy korábbi ilyen oldal például a Check.in, és nemrég indult a Footfeed.com, aminek saját alkalmazása az iPhone után hamarosan érkezik Androidra is.

Egy korábbi megkeresésemre röviden azt válaszolták, hogy október végére várható a megjelenés, bár akkor még konkrét időpontot, illetve készültségi fokot sem tudtak mondani. Legutóbb a hét elején kérdeztem rá twitteren, amire a válasz a következő volt:

“Android app is coming along and we’re looking for a public release early November. I know we can’t wait either!”

Vagyis a publikus megjelenés november elején várható. A Footfeed segítségével jelenleg a következő helyzetmegosztó szolgáltatásokat használhatjuk: Foursquare, Gowalla, Brightkite és Facebook. Ezen kívül a tervek között szerepel a Twitter, Google Latitude és a Whrrl “beépítése” is. Ha minden jól megy, akkor már akár a jövő héten kipróbálhatjuk a Footfeed Androidos alkalmazását.

Csütörtökön új verzióval jelentkezett a Glympse, amivel földrajzi helyzetünket oszthatjuk meg egyszerűen. A szolgáltatás lényege, hogy a többi helyzetmegosztó alkalmazással ellentétben nem folyamatosan látható a helyzetünk, hanem egy általunk megadott időintervallumban oszthatjuk meg azt a kiválasztott felhasználóval, vagy csoporttal. A megosztáskor megadhatjuk, hogy mennyi időre látható a helyzetünk, mi a célállomás, illetve akár azt is megmutathatjuk, hogy milyen sebességgel haladunk.

A mostani frissítéssel azt alkalmazást már áthelyezhetjük SD kártyára, ha 2.2-es Android van a telefonunkon, javítottak a Facebook integráción, az erőforrás kezelésen, illetve most már az értesítő sávon is kapunk visszajelzést. A Glympse azoknak tehet jó szolgálatot, akik szeretnék megosztani a helyzetüket, de tartanak egy kicsit a többi helyzetmegosztó szolgáltatás nyíltságától, illetve nem szeretnék, hogy állandóan “láthatóak” legyenek.

John Carmack neve sokaknak lehet ismerős. Akinek esetleg kevésbé, annak elmondom, hogy ő áll a Wolfenstein 3D, Doom, és a Quake mögött, mint vezető programozó, illetve ő az id Software társalapítója is. Nos, Carmack nemrég a twitteren elég egyértelmű utalást tett arra, hogy a Rage című játék mobil verziója az Android platformra tart. A Rage iPhone verzióját – amikor még csak egy technikai demó volt – már korábban bemutatták a Quakecon 2010 nevű rendezvényükön, és már akkor is látszott, hogy a végeredmény igencsak látványos.

A legújabb Androidos telefonok már simán rendelkeznek olyan grafikai teljesítménnyel, amivel megvalósítható az Androidos változat is. A korábban említett Unreal Engine 3 után tehát az id Software játékai is várhatók az Android platformon, komoly kihívásként nemcsak a többi játékfejlesztőnek, de a hardvergyártók számára is, hiszen kevés olyan hajtóerő van a nagyobb teljesítmény irányába, mint az ilyen játékok megjelenése.

 • Share