• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Fennec, RingLeader és társai – heti apró

Újabb hét, újabb hírek az Android alkalmazások háza tájáról. Eheti témáink a böngészés, zene, játék, és a csevegés. A mozilla Fennec lassan, de biztosan közeledik a beta állapot felé. Bemutatkozik a RingLeader, amivel egy helyen kezelhetjük a telefonunk hangjelzéseit. Megjelent a Beejive IM, ami jelenleg a legtöbbet tudó, de egyben a legdrágább ilyen jellegű alkalmazás. Ezen kívül két új játékot is bemutatunk, amivel könnyedén üthetjül el az időt két azonnali üzenet között, valamit megmutatjuk, milyen újítással hozakodott elő kedvenc sms-kezelő alkalmazásunk, a Handcent SMS.

A korábban tesztelt Firefox for Android (Fennec) fejlesztői oldalán olvasható, hogy a beta a verzió immár a küszöbön áll. Ahogy az Mark Finkle, a Fennec vezető fejlesztőjének blogjában olvasható, a Fennec verziószámát a Firefoxhoz igazítják, ezért a 4-es verzió gyakorlatilag ugyanaz, mint a korábban 2-es verzióként feltüntetett Fennec. A legutóbb publikussá tett alfa verzió mellett elérhetők az ún. nightly build-ek is, vagyis a hivatalos megjelenések közötti fejlesztési állapotok. Ezek nyilván kevésbé stabil verziók, és továbbra is pusztán arra szolgálnak, hogy betekintést nyerjünk a Fennec működésébe. Az épp aktuális nightly build verziókból kétféle változatot találunk meg a telefonban található processzornak megfelelően. Egyik az ARMv7-es processzorral szerelt eszközökre (pl. Nexus One, HTC Desire, Samsung Galaxy S, Motorola Milestone), a másikat pedig az ARMv6-os készülékekre (pl. HTC Legend, Samsung Galaxy Spica, vagy HTC Wildfire). A teljes készüléklistát itt találjátok.

A Fennec korábban említett gyengéje, miszerint rengeteg rendszer erőforrást igényel, a megoldandó problémák listáján szerepel, tehát bízhatunk benne, hogy a későbbi verziók kicsit jobban bánnak majd a memóriával. A hivatalos oldalon jelenleg 40MB-ot írnak a szükséges memória mennyiségére – ami a tárolt adatokkal együtt simán felmegy 50MB fölé -, amit a tervek szerint legalább a felére szeretnének visszavenni, ami azért lássuk be, így sem kevés. Mindenesetre aki tesztelné az aktuális verziót, az megtalálja a letöltési linkeket és a QR-kódokat a mozilla oldalán.

Sok alkalmazás használ hangjelzéseket a különböző események értesítésekor. Ezeket az adott alkalmazás beállításaiban tudjuk kezelni, de ha sok ilyen alkalmazás van, akkor előfordulhat, hogy egy idő után nehéz lesz áttekinteni, milyen alkalmazás milyen emlékeztető hangot használ. Erre a problémára kínál megoldást a RingLeader nevű alkalmazás, ami nem csak az értesítő hangjainkat mutatja egy helyen, de segítségével különböző profilokat is beállíthatunk. Ezek használatával különböző helyzetekben egy mozdulattal változtathatjuk a hangokat.

A RingLeader telepítése után első lépésként az egyes alkalmazásokban az emlékeztető hangok beállítását újra el kell végezni (ez csak egyszeri alkalom), és amikor a telefon rákérdez a hangbeállítás alkalmazására, akkor a RingLeader-t válasszuk. Ezután az adott alkalmazás megjelenik a RingLeader listáján, és onnantól egy helyről tudjuk ezeket a hangokat kezelni. Az alkalmazásból létezik fizetős verzió is, amiben 1,49 dollárért widget-et is kapunk, illetve beépülő modult a Tasker-hez, így automatikusan tudjuk váltani az egyes profilokat pl. otthoni, vagy munkahelyi beállítások között.

Ezen a héten jelent meg egy régi-új játék. Régi, hiszen online játszató flash verziója már régóta elérhető, és új, hiszen hétfőn jelent meg az Android Marketen. A BoomShine roppant egyszerű játék, sőt, még talán annál is egyszerűbb. Mindössze egy kattintásra van szükség a szintek teljesítéséhez. Na meg persze egy kis szerencsére is. Feladatunk, hogy a kis színes buborékokból annyit tüntessünk el, amennyi a szint teljesítéséhez szükséges. Ehhez egy érintés kell, és ha szerencsénk van, a láncreakcióban kipukkan a megfelelő számú buborék. Minden szinten több buborékot kell eltüntetni, ami egy ideig könnyű feladat, de hamar eljuthatunk oda, hogy szinte lehetetlen teljesíteni a küldetést. A játékból egyedül az online verzió kellemes zongoramuzsikája hiányzik, de ettől eltekintve ugyanaz az élmény.

Szintén új megjelenés a RockinRoll nevű játék, ami a “tegyünk össze egyforma színű golyókat” kategórián teker egyet. A játék készítői úgy gondolták, hogy a lehulló márványgolyók összepárosítása túl egyszerű feladat lenne, ezért behozták a képbe a telefon gyorsulásmérőjét. A golyókat a telefon döntésével kell a megfelelő helyre irányítani, ami egyáltalán nem egyszerű feladat. Három nehézségi szinten tehetjük próbára ügyességünket, és a játék menetét extra golyókkal tették érdekesebbé, így például van tűzgolyó, ami mindent letarol, ami az útjába kerül, és van olyan is, ami az összes egyforma színű golyót eltünteti. A játék fizikai motorja nagyon jól sikerült, a golyók mozgása kifejezetten élethű, de épp emiatt kell hozzátennem, hogy a zökkenőmentes játékélményhez komolyabb processzor szükséges. Habár a RockinRoll iPhone verziója 0,99 dollárba kerül, az Android verziót ingyen letölthetjük a Marketről.

Szerdán újabb azonnali üzenet kezelő alkalmazás lépett ki a beta fázisból. A Beejive az egyik legnagyobb tudású alkalmazás, ami egyesíti az AIM/iChat/MobileMe, az MSN, a Yahoo!, a Facebook chat, a MySpace, a GoogleTalk, az ICQ és a Jabber klienseket. Titkosított csatornán kommunikálhatunk ismerőseinkkel, vagy küldhetünk fájlokat egymásnak. A Beejive a zárt beta után egyből fizetős verzióval jelentkezik a Marketen, ráadásul a komoly funkciókért komoly árat is kell fizetni, ha használni szeretnénk, ugyanis az ára 9,99 dollár. Aki nem szeretne ennyi pénzt áldozni egy üzenet-kezelő alkalmazásra, annak továbbra is van lehetősége ingyenes alternatívák használatára, mint pl. a Nimbuzz, az eBuddy, vagy a Fring.

Csütörtökön frissült az egyik leggyakrabban használt sms-kezelő alkalmazás a Handcent SMS, amely eddig is rengeteg kiegészítő- és kényelmi funkcióval rendelkezett, de most újabb nagy lépést tettek a készítők. Létrehozták ugyanis a My Handcent nevű online szolgáltatást, aminek a segítségével a Handcent szerverein biztonsági mentést készíthetünk az üzeneteinkről, illetve a Handcent SMS beállításairól is.  Az oldalon ingyen regisztrálhatunk, de a szolgáltatások már csak fizetés ellenében elérhetők. A weboldal szerint a nem egészen 6 dollárért, amit PayPal-on keresztül fizethetünk, az Androidos kliensben eltüntetik a reklámokat, illetve 30 napig kipróbálhatjuk a beállítás-, és az sms backup szolgáltatásokat. Mindez arra utal, hogy valamilyen rendszeres (havi, vagy éves) díjért használhatjuk később a szolgáltatást.

Az online szolgáltatások mellett egy másik újítás, hogy mostantól sms-ben is megoszthatjuk a földrajzi helyzetünket. Ehhez szükség lesz az új Handcent Location plugin-re, és máris közölhetjük a címzettel egy előre megírt (de küldés előtt szerkeszthető) sms-ben, hogy épp hol tartózkodunk. Ehhez a Handcent SMS frissítése után új üzenet írásakor az Attach menüpontban található listából választhatjuk ki a Locate lehetőséget. A Handcent SMS alkalmazással hamarosan külön írásban foglalkozunk majd részletesebben.

 • Share