• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Béták, és véglegesek – heti apró

Az ehetei apróban bejelentések, béta verziók és a véglegessé vált alkalmazások szerepelnek. Megérkezett az Angry Birds végleges változata, és lesokkolta a GetJar szervereit, kilépett a bétából a Tweetdeck, és hamarosan érkezik az Opera Mobile Androidra. Ezen kívül a meglévő végleges verziók mellett amolyan nightly build-ként, marketen kívül letölthető béta verziókkal jelenetkezett az Evernote, és a Dropbox is.

Véget ért a hosszú várakozás, ami az Angry Birds teljes verziójának érkezését előzte meg. Ahogy a múlt héten a Rovio beígérte, mától végre letölthetővé a játék teljes változata. Az indulás sajnos nem ment simán, ugyanis a megjelenés alkalmából ingyenesen letölthető játékot a Rovio a Getjar.com-on jelentette meg először, és az érdeklődés akkora volt, hogy a GetJar szerverei rövid időn belül képtelenek voltak teljesíteni a kéréseket. Magyar idő szerint fél 12 körül került ki a játék, de a GetJar először tévesen a beta verziót tette ki, aztán mire javították a hibát, addigra a rajongók már túlterherték a szervereket, és még az esti órákra is nehezen érhető el a letöltési oldal. Azóta már az Android Marketen is elérhető a játék, és gond nélkül letölthető, természetesen szintén ingyenesen

A játék készítője, a Rovio mindennek ellenére kétségtelenül nagyot szakít a játék Androidos megjelenésével, hiszen a béta verzió óta hatalmas a hírverés, és a várakozás a játék körül. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az Angry Birds Beta Lite három hét alatt több, mint egymillió letöltést számlálhatott. A sikeren felbuzdulva jövőre gyerekjáték formában is megjelennek a játék figurái, illetve már most is lehet Angry Birds pólókat rendelni a Rovio weboldaláról.

A közkedvelt mindent-jegyzetelő alkalmazás, az Evernote mobil verziója eddig is hasznos holminak számított minden platformon. Most a fejlesztők gondoltak egyet, és teljesen újraírták az Androidos alkalmazást, aminek a béta verziója már elérhető, kipróbálható, és azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom; nagyon jól sikerült. A felhasználó felületen, illetve a hozzáadott funkciókon kívül az optimalizálásra is gondot fordítottak, és ez meg is látszik, hiszen az eddigi – egyébként teljes – verzióhoz képest sokkal gyorsabb, és gördülékenyebb a működése.

A béta verziót egyelőre csak az Evernote fórumáról tölthetjük le, és arra is figyelni kell, hogy ez a változat nem frissül automatikusan, tehát érdemes visszalátogatni egy-két hetente, és ellenőrizni a változásokat. A végleges verzió természetesen a Marketen keresztül lesz majd elérhető, de addig is mindenképpen érdemes kipróbálni az új bétát.

Kilépett a béta fázisból a sokak által várt Tweetdeck kliens Androidos verziója. Az asztali változathoz nagyon hasonló kivitelezésű alkalmazás egy nap alatt megrengette a hosszú idő alatt meghozott döntésemet, amivel korábban a TweetCaster-t választottam twitter kliensként. A Tweetdeck egyrészt több, mint egyszerű twitter kliens, hiszen több közösségi oldalt, szolgáltatást hoz egy kalap alá. A twitteren kívül egy alkalmazáson tudjuk kezelni Facebook és Google Buzz frissítéseinket, illetve Foursquare bejelentkezéseinket is.

Az egyes közösségi hírfolyamokat külön oszlopban nézhetjük, de mindezt olyan módon, hogy nem zavarodunk bele a rengeteg információba, hanem átláthatóan, színekkel elkülönítve követhetjük nyomon az eseményeket. Persze a Tweetdeck nem áll meg a nyomon követésnél, hiszen minden szolgáltatásnál tudunk bejegyzéseket is írni, így az alkalmazás elhagyása nélkül tudunk twitter állapotot írni, majd bejelentkezni a Foursquare segítségével. Nem utolsó fegyvertény a többi nagy tudású klienssel szemben, hogy a Tweetdeck ingyenesen letölthető el a Marketről.

Az Opera Mini böngésző már egy ideje megtalálható az Android Marketen, de most az Opera készítői az Up North Web elnevezésű sajtónapon bejelentették, hogy az Opera Mobile a böngésző mobilokra szánt komolyabb változata is hamarosan megjelenik majd. Az Opera oldalán megjelent írás szerint egy hónapon belül elérhetővé válik a Marketen, és olyan funkciókkal kényeztet minket, mint az ún. pinch-to-zoom, vagyis a kétujjas nagyítás a weboldalakon belül, illetve kihasználja majd a telefonok hardveres gyorsítást is, amivel várhatóan sokkal dinamikusabb élmény lesz a weboldalak böngészése.

 • Share