• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Angry Birds vs. GetJar – 1:0

Az Angry Birds teljes verziójának kiadása körüli bonyodalmak elgondolkodtattak az Android Markettel kapcsolatban. Előre kell bocsátanom, hogy továbbra is úgy gondolom, a Marketre ráfér a fejlesztés, de a GetJar minapi átmeneti bénulása rámutatott, hogy nem is olyan egyszerű feladat az alkalmazások Marketen kívüli értékesítése.

Amint azt sokan tapasztalhattátok, az Angry Birds letöltése a megjelenés napján nem is volt olyan egyszerű. Történt ugyanis, hogy a Rovio gondolt egyet, és az Android Market helyett a GetJar-on jelentette meg a játék teljes verzióját. A GetJar egyébként egy bejáratott hely, ha az ember mindenféle alkalmazást keres a telefonjára, legyen szó bármilyen platformról, de erre nem volt felkészülve. Az Angry Birds rajongói megrohamozták a GetJar letöltési oldalát, ezzel az átlagos napi terhelésnek mintegy 8-10-szeresét előidézve, amit a GetJar szerverei nem bírtak. Az eredmény rengeteg csalódott rajongó, akik kitartóan, de hiába próbálgatták a letöltést. Később a Rovio az Android Marketen is megjelentette az Angry Birds teljes verzióját, de ekkorra a GetJar-nak (és a Rovio-nak) nem maradt más, mint a sűrű bocsánatkérés.

Itt jön a képbe, hogy szép dolog a Marketen kívüli értékesítés, hiszen szélesebb körben terjeszthetők az alkalmazások, de amint a fenti eset is mutatja, nem mindenkinek van meg a megfelelő háttere, hogy az alkalom adtán óriási érdeklődésnek eleget tudjon tenni. Azt hiszen, nem kell ecsetelnem, hogy a Google ilyen tekintetben mekkora előnyt élvez. Ezen a vonalon haladva érthető, hogy a Google nem aggódik különösebben az alternatív Marketek megjelenése miatt, pedig azt hiszem, mindannyian jól járnánk, ha készülne a hivatalos Android Market mellett egy kellően biztos alapokra épülő, de a jelenleginél jobban használható piactér az Android alkalmazások beszerzésére. A felhasználók egyelőre bizalmatlanok az Android Marketen kívüli alkalmazás-értékesítéssel szemben, és amint az a minap kiderült, nem csak a fizetési eltérések miatt…

 • Share