• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Alternatív market közösségi alapokon – Appoke

A hivatalos Android Market mellett egyre több alternatíva tűnik fel, és bár még nem támadt igazi “riválisa” a hivatalos változatnak, reményeink szerint egyszer ez is meglesz – vagy a Google észbe kap, és megpróbál végre összerakni egy komoly piacteret az alkalmazásoknak. Addig várhatunk például az Amazon.com verziójára, vagy próbálkozhatunk egyéb Marketen kívüli beszerzéssel, ami egyelőre szintén gyerekcipőben jár. Az Android alkalmazásokat közösségi alapokon közelíti meg az Appoke, amely nemrég tette publikussá béta verzióját mind a weben, mind Android alkalmazás formájában.

Az Appoke.com a felhasználók felől közelít a Market kérdéséhez. Tulajdonképpen nem más, mint egy közösségi oldal, ami az Android alkalmazások körül forog. Az ingyenes regisztráció, és az alkalmazás feltelepítése után követhetjük ismerőseinket, vagy a többi felhasználót, akik Android alkalmazásokat használnak. Lehetőségünk van egy-egy alkalmazás értékelésére pozitív és negatív irányba egyaránt, megtekinthetjük, hogy a többiek mit használnak, leírhatjuk saját véleményünket, tapasztalatainkat, illetve ajánlhatunk is alkalmazásokat ismerőseinknek.

egyből letölthető

A mobil alkalmazás telepítése után a közösségi oldalakról ismerős lapok köszönnek vissza. Profilunkon láthatjuk saját alkalmazásainkat, a hírfolyamot, amiben megnézhetjük a közelmúlt eseményeit; ajánlásokat, értékeléseket, vagy frissítéseket, illetve az ismerőseink listáját, ahonnan elérhetjük az általuk használt alkalmazások listáját. Ezenkívül kereshetünk alkalmazásokat név, vagy kategória szerint is, és ha megtaláltuk, megnézhetjük, hogy a többi felhasználó mit gondol róla, végül ha tetszik, akkor egyből le is tölthetjük azt a telefonunkra, mégpedig közvetlenül a weboldalról, vagy a mobil alkalmazásból. Az ismerőseink által kapott ajánlásokat beállítástól függően akár az értesítési sávban is láthatjuk, és egyből tudunk reagálni, illetve utánanézni azoknak.

hírfolyam Saját alkalmazások

Az alkalmazás és a weboldal is erősen béta állapotban van ugyan, de az alkalmazás kezelőfelülete már egész jól működik, és látható az odafigyelés. Jelenleg csak azokat az alkalmazásokat láthatjuk a listánkban, amik az Appoke oldalán is megvannak. A weboldalon még sok funkció nem működik, hiányzik a Twitter/Facebook integráció, a fizetős alkalmazások elérhetősége, illetve több olyan dolog, amitől jól működhet egy efféle közösségi oldal. A gyakori kérdésekre adott válaszok között olvashatjuk, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások a fejlesztőkkel, hogy minél több alkalmazás jelenhessen meg az Appoke weboldalán, hiszen pont az lenne egy alternatív piactér lényege, hogy kellően nagy választékot nyújtson, amiért érdemes legyen használni. Az alkalmazások fejlesztői már jelenleg is feltölthetik munkáikat, illetve az oldal készítői is arra buzdítják őket, hogy tegyenek fel ingyenes alkalmazásokat, akár a fizetősök demó változatait is.

Az Appoke ereje abban állhat, hogy a rengeteg alkalmazás közül kiszűrhetővé válnak a komoly, jól használható alkalmazások, hiszen a felhasználók ajánlásai, illetve az értékelések mindennél jobban mutatják, hogy mit érdemes kipróbálni, használni.

 • Share