• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Valósidejű beszédfordítás a Google-tól

A mobiltechnológia fejlődésének következő logikus lépésének nevezte a Google azt a technológiát, aminek segítségével beszédet fordíthatunk valós időben más nyelvre. Ezt a rendszert a berlini IFA konferencián mutatták be, és bár saját állításuk szerint is egy kísérletről van szó, egyértelmű a törekvés, melynek célja a beszédalapú kommunikáció még mélyebb integrációja a mobil platformokba, jelen esetben az Androidba.

A konferencián a Google által bemutatott rendszer angol és német nyelv között fordított beszédet valós időben. Mivel a kutatás elég kezdeti stádiumban van, még egy darabig várnunk kell a kész rendszer kipróbálására, de azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy jelentős potenciál húzódik meg az ötlet mögött. Képzeljük csak el, hogy külföldi ismerősünkkel beszélünk, és a telefonunk egyből fordítja a beszédet a nyelvünkre.

Persze azért ha belegondolunk például a Google Translate hatékonyságába, ami a magyar nyelvet illeti, akkor azért támadhatnak kétségeink, de azt nem tagadhatjuk, hogy a Google eddig is jelentős lépéseket tett a nyelvi különbségek csökkentésének irányába. Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy mikor kerül elő egy kipróbálható változata a fordítórendszernek, és arra is, hogy mikorra fog magyarul is megtanulni.

Forrás: tgdaily.com

 • Share