• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Nosztalgiahullám – Retro alkalmazások Androidon

A mai mobil eszközök rengeteg funkciót ötvöznek magukban. Ma már azt sem lehet egyértelműen lefektetni, hogy mik az alapfunkciók, és egyre inkább csak megszokásból hívjuk telefonnak ezeket. A letisztult vonalak, a modern formatervezés és a szerteágazó felhasználási lehetőségekhez szokva szinte észre sem vesszük, mennyi minden volt szükséges ahhoz, hogy idáig eljussunk. Mennyi külön eszközt használtunk régen, amik ma már csak egy-egy ikonként jelennek meg a telefonunk kijelzőjén. Összegyűjtöttem néhány alkalmazást, amivel kicsit visszautazhatunk az időben, és bár ezek főleg a nosztalgia miatt érdekesek, mégis érdemes kipróbálni őket a móka kedvéért.

Rotary Dialer X

Kezdetben vala a forgatható tárcsázó. Minden számnak egy lyuk, és az ütközőig fordított tárcsa adta az impulzusokat a szám hívásához. Maga a tárcsázás szó is innen származik. Persze egy mai telefonon már elképzelhetetlen egy ilyen megoldás, a Rotary Dialer mégis megmutatja, hogyan indult a hőskorban egy telefonhívás. Az alkalmazás roppant egyszerű. Adott a tárcsa, illetve egy mező, ahol megjelennek a számok. Mivel az ütköző fizikailag nincs jelen, ezért könnyítésül a tárcsa közepén is megjelennek a számok. Ha kitartóan forgattuk a tárcsát, és fent megvan a megfelelő szám, akkor a mező bal oldalán található gombbal indíthatjuk is a hívást.

Rotary Dialer X letöltés
letöltés

TypeWriter

Ha bármit gépelni kell, akkor akár a virtuális, akár a fizikai billentyűzet ideális erre feladatra. Régen, amikor még nemhogy virtuális billentyűzet, de még kijelző, és számítógép sem létezett, akkor a mechanikus írógép könnyítette az írni vágyók dolgát. Volt valami sajátos hangulata a csattogó szerkezetnek, és a jellegzetes betűkkel teleírt papírnak. Ezt a hangulatot próbálja egy kicsit megidézni a TypeWriter nevű alkalmazás. A gombok lenyomását ugyan csak a rezgő visszajelzés helyettesíti, de a hangok nagyon élethűek, és a “kezelőfelület” is szépre sikerült.

Találunk ékezetes betűket, sőt hangulatjeleket is a SYM gomb lenyomásával. A sor végén automatikusan új sort kezd a masina, de a papírhenger bal oldalára nyomva bármikor megtehetjük ezt. Ha elkészültünk az irománnyal, akkor a jobb felső sarokban található gombbal kivehetjük a papírt a gépből, és megnézhetjük, mit alkottunk. Az elkészült írást elmenthetjük, vagy akár el is küldhetjük e-mailben, sms-ként, vagy megoszthatjuk ismerőseinkkel. Az alkalmazás ára 0,65 euro.

TypeWriter letöltés
letöltés

Retro Camera

Bár vannak, akik nem így gondolják, a fotózás ma már ugyanolyan alapvető része a telefonoknak, mint az sms írás. Ma már minden telefonban találunk kisebb-nagyobb kamerát. Régen, amikor még a kamera és a telefon két külön eszköz volt, a fotózás egy egész más világot jelentett. A Retro Camera alkalmazással régi fotómasinákat próbálhatunk ki. Indításkor kiválaszthatjuk, hogy az öt régi kamera közül melyikkel szeretnénk képeket készíteni. Minden kameráról van egy rövid leírás, amiből megtudhatjuk, hogy milyen jellemzőket láthatunk majd viszont a képeinken, illetve egy mintaképet is láthatunk.

Minden kamerán nagyjából ugyanazok a kezelőszervek találhatók. A kereső, egy kapcsoló, ahol válthatunk színes és fekete-fehér kép között, egy visszajelzőt, ha a gép készen áll a fotózásra, illetve magát az exponáló gombot. A fotók elkészítése után az alul található gombbal nézhetjük meg, mit is alkottunk. A rövid kidolgozás után már láthatjuk is a kiakasztott képeinket, és megoszthatjuk őket facebook-on, twitteren vagy e-mailben. Külön érdekesség, hogy widgetet is kitehetünk a homescreen-re egy 4×2-es méretű polc formájában, ahol ott van az összes kamera. Az alkalmazás ingyenes, de cserébe reklámokat mutat. A fizetős verzióban ezek a reklámok eltűnnek, ennek az ára 2,99 dollár.

Widget-kamerák a polcon

Retro Cam letöltés
letöltés

Retro Calculator

A számológépek fejlődése külön fejezetet megérne. A telefonon használható számológép alkalmazások is sokfélék akár a tudásukat, akár a kinézetüket vesszük. A Retro Calculator nem tesz mást, mint a régi idők számológépét hozza el a telefonunkra. Csak az alapműveleteket tudja, de szépen kidolgozott felülete az, ami visszaröpít minket a ’80-as évekbe.

Retro Calculator letöltés
letöltés

LCD Retro Games Collection

Gyermekkorom egyik legnagyobb szenzációja volt a mai hordozható játékkonzolok elődje, a “kvarcjáték”. Abban az időben szinte mindenkinek volt ilyenje. A népszerűségüket mi sem mutatja jobban, hogy nem egynek elkészült az online játszható változata<http://www.handheld.remakes.org/results.php?gamename=> is. Az LCD Retro Games Collection ezeket a játékokat hozza el nekünk. Egészen pontosan hármat.

A képeken is látható, hogy nagyon élethűre sikerültek a játékok, és az élmény is ugyanolyan. Az alkalmazás ingyenes változatában egy játékkal játszatunk korlátlanul, a másik kettővel maximum 100 pontig mehetünk el. A fizetős változatban 1,49 euróért ezek a korlátok eltűnnek.

LCD Retro Games Collection letöltés
letöltés

 • Share