• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Heti apró – a frissítések jegyében

Szokás szerint pörögnek az események az Android körül, és mindig van néhány apró, de hasznos hír, illetve alkalmazás, amit érdemes megemlíteni, de nem nyúlik egy egész cikk hosszúságúra. Ezek a gyűjtemények kapnak helyet a Heti apró című rovatban mostantól. A hét végén összefoglaljuk az érdekesebb eseményeket, amik az Android alkalmazások világában történtek. Mint minden hasonló válogatás, ez is szubjektív lesz valamennyire, de remélhetőleg hasznosnak találjátok majd, és továbbra is szívesen fogadunk minden kommentet, amiben további érdekességeket adhattok közre. Eheti összeállításunk a frissítések körül forog.

A héten több twitter kliens is frissült, így a hivatalos Androidos kliens, és az egyik leggyakrabban használt alternatív kliens, a Twidroyd is. A hivatalos kliensben a nyitóoldalon egyszerűsítettek kicsit – módosított ikonokat találunk, illetve a felhők között megjelenő trendek eltűntek, és külön menüpontot kaptak. Cserébe viszont úgy tűnik, tovább optimalizálták a kódot, mert gyorsabb is lett a kliens működése. Ezen kívül néhány apróbb működésbeli változást találhatunk a frissített verzióban. A változások listája itt található.

A Twidroyd viszont látványos megújuláson ment keresztül. Az általános felületmódosításon felül a legérdekesebb a twitter.com új ruhájához hasonló “Live Preview” névre keresztelt funkció. Amíg a twitter.com-on elindul az új felület, addig próbáljuk ki a Twidroyd legújabb verzióját. Ha a telefont állítva tartjuk (portré módban) a kezünkben, akkor a szokásos listát láthatjuk, de amint landscape módba váltunk (vagyis fekvő helyzetbe fordítjuk a telefont), a kijelző két részte osztódik. Bal oldalon továbbra is a twitek listáját látjuk, de a jobb oldalon a kiválasztott twit előnézete látható, és amennyiben link, vagy kép található az adott twitben, azt ebben az ablakban azonnal megtekinthetjük, és az azonnalt szó szerint kell érteni, hiszen a funkció nagyon hamar beolvassa a weboldalakat, vagy a képet. A Live Preview-t a Twidroyd alapverziója is tudja, és ez továbbra is ingyenesen elérhető a Marketen, de a teljes verzióért, és ezzel együtt néhány plusz funkcióért fizetnünk kell (3,99 USD).

A hivatalos GMail kliens is újabb verzióval jelentkezett, amibe többek között már bekerült a Google legutóbbi újítása, a Priority Inbox, igaz, egyelőre csak korlátozott lehetőségekkel, tehát fontosnak jelölhetünk leveleket, de a webes kliensből ismert szétválasztást nem találjuk meg. A kliens a levelek priorizálásán kívül egyéb újításokat is tartalmaz, így például a kezelőfelület racionalizálását, vagy az előzmények beidézését a levelekben. Ezen kívül az alkalmazás működésén is gyorsított a Google. Az új verzió használatához 2.2-es Android szükséges, tehát nem lehet teljes az örömünk, de bízunk benne, hogy a Google tesz valamit ezellen. Az új kliens immáron nem az Android rendszer részeként frissül, hanem megtalálható a Marketen, ahonnan természetesen ingyenesen letölthető.

Az egyik, ha nem a legnépszerűbb alternatív homescreen alkalmazás, a LauncherPro frissítésében is találunk hasznos részeket. Az ingyenes verzióban is megtalálhatjuk a képernyők felosztásának a lehetőségét, aminek a segítségével beállíthatjuk, hogy hány sorból, illetve oszlopból álljanak az egyes lapok. Ez hasznos lehet, ha sok ikonunk, és widgetünk van, de oda kell figyelni az elrendezésre, mert könnyen elcsúszhatnak az ikonok, de főleg a widgetek. Ez utóbbiakat mértezhetjük is a LauncherPro-ban, tehát lehet javítani, ha valami nem jól jelenne meg. A fizetős verzióban tovább bővült a Launcher Pro saját widget-jeinek a száma, így jelenleg összesen hét elegáns widgetet használhatunk:

 • People
 • Bookmarks
 • Calendar
 • Messaging
 • Twitter
 • Facebook
 • Friends (Twitter és Facebook kombinációja)

Ezen kívül az alkalmazás gyorsult is valamelyest, illetve a lapozások is simábban mennek, kisebb mozdulatok is elegendőek a lapok közötti váltásokhoz. A teljes listát a változásokról itt olvashatjátok.

 • Share