• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Android App Store az Amazontól?

Azzal sokan egyetértenek, hogy az Android Market a jelenlegi formájában nem sokáig lesz versenyképes, akár az alkalmazások másolás elleni védelmét tekintjük, akár az alap Market szolgáltatásait. Jelenleg is vannak alternatívák az Android alkalmazások beszerzésére, de ezek mind a Marketre épülnek. A napokban szárnyra kapott hírek szerint az Amazon átlépi ezt a határt, és saját Android App Store indítását tervezi.

Az eddig kiszivárgott részletek szerint először csak amerikában lesz majd elérhető, és az Apple App Store-hoz hasonlóan egyszeri 99 dolláros díj ellenében lehet csatlakozni a fejlesztőknek. Az ide felkerülő alkalmazásokat egyszerre kell majd frissíteni az esetleg máshol megjelent verziókkal, és azok előre láthatólag az Amazon saját DRM védelmével lesznek ellátva. Természetesen lehetőség lesz ingyenes alkalmazások megjelentetésére is, de az Amazon fenntartja a jogot, hogy bármikor levegye onnan a – bármilyen indokból – nem kívánatos alkalmazásokat.

Egy ilyen App Store indulása több kérdést is felvet. Egyrészt erősen emlékeztet az Apple által fenntartott App Store rendszeréhez. Persze ha a fejlesztők is jól járnak az alkalmazások publikálásával, akkor még működhet is, bár a 99 dolláros “beugró” miatt nyilván a kisebb alkalmazások kimaradnak majd. Másrészt nem biztos, hogy jót tesz az Android alkalmazások piacának több részre szakadása, még ha nyilván lesz is átfedés az egyes App Store-ok kínálata között. Mindenesetre ez a folyamat is az mutatja, hogy a Google-nak nem nagyon szabad tovább halogatnia a Market fejlesztését, és minél szélesebb körre való kiterjesztését.

Forrás: TechCrunch

 • Share