• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Tasker – mindenes a kézben

Még a számítógépes korszakom hajnalán apám szokta mondani, hogy “azért van a gép, hogy helyettünk dolgozzon”. Ha már egy programozható eszköz áll rendelkezésünkre, akkor hozzunk ki minél többet belőle. Azóta sok év telt el, a mai, tenyérbe simuló eszközök teljesítménye sokszorosan felülmúlja az akkori asztali gépekét, de az igény, hogy a gép helyettünk dolgozzon, továbbra is fennáll, és talán fontosabb, mint valaha. Az Androidos készülékeken több olyan alkalmazás is létezik, amelyik segít levenni az állandó állítgatás terhét a vállunkról. Az egyik ilyen a Tasker, és talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy egyike a legnagyobb tudásúaknak.

Ismét kiderült, hogy mennyire hasznos, ha az ember gyermeke nyitva tartja a szemét, és figyeli pl. a Google Buzz-t. Minap @hh osztásai között találtam meg a Lifehacker cikkét a Tasker-ről, és egyből le is csaptam rá, mert az olvasottak alapján nagyon ígéretes volt. A letöltés után beigazolódott, amit sejtettem, és azóta már lecseréltem az eddig használt Locale-t, és a Juice Defender-t is.

Az alkalmazások ezen típusának lényege, hogy adott feltételek alapján módosítja a telefon beállításait. Csendben figyel a háttérben, és ha a megadott feltétel bekövetkezik, akkor munkába lendül. Feltétel lehet az aktuális pozíció, idő, a telefon valamilyen állapota, stb. Például megoldhatjuk, hogy a munkahelyünkre érkezve a telefon automatikusan néma üzemmódra váltson, vagy bekapcsolja a Bluetooth-ot, amikor az autós dokkolóra csatlakoztatjuk. Persze ennél összetettebb feladatok is megoldhatók.

Az automatizálást a Tasker ún. profilokkal oldja meg. Egy profilon belül adhatjuk meg a feltételeket (context), és az ezek során végrehajtandó feladatokat (task). A profilokat elnevezve könnyebben átláthatjuk a hamar hosszúra növő listát. A feladatokat csoportba rendezve elmenthetjük, és különböző profiloknál újra felhasználhatjuk. Így például ha alaphelyzetben a GPS-t kikapcsolva tartjuk, de olyan alkalmazást szeretnénk futtatni, amihez használni szeretnénk a helymeghatározást, akkor készíthetünk egy feladatsort, ami bekapcsolja a GPS-t, és szöveges, vagy rezgő visszajelzést küld. Ha ezzel megvagyunk, adjunk neki nevet (pl. GPS bekapcs.), és minden ilyen alkalmazásra létrehozhatunk egy profilt, amiben ezt a kész feladatsort felhasználhatjuk. Hasonló ez a programozásra, ahol készre írt eljárásokat hívunk meg a programunk különböző részein.

A Tasker a következő feltételeket tudja kezelni:

 • alkalmazás – akkor teljesül, amikor egy kiválasztott alkalmazás fut
 • idő – adott időpont, vagy meghatározott időintervallum esetén
 • nap – az év bármelyik napját, vagy időszakát megadhatjuk feltételként
 • pozíció – GPS, vagy netes helymeghatározás alapján megadott helyre érkezéskor teljesül
 • állapot – a telefon valamilyen állapotakor teljesül (pl. dokkolás, készülék helyzete, wifi kapcsolódás, stb.)
 • esemény – jelenleg 40 féle eseményt tud kezelni (e-mail érkezése, kijelző kikapcsolás, sms érkezése, stb.)

Feltételek listája

Akár több feltételt is megadhatunk, amiknek az együttes teljesülésekor indul el a kívánt feladat. Miután kiválasztottuk a kívánt feltétel(eke)t, megadhatjuk, hogy milyen feladatokat hajtson végre az alkalmazás. A feltelepített alkalmazásoktól függően állnak rendelkezésre feladatok, hiszen több külső alkalmazás feladatai is beépülnek a Tasker-be. Jellemzően a Locale plugin-jai használhatók, és ezekből több ingyenes is található a Marketen.

több, mint 160 feladat

Bizonyos profiloknál megadhatunk ún. Exit task-ot is, vagyis azt a feladatot, vagy feladatsort, ami akkor fut le, ha a profilban megadott feltételek “lejárnak”. Például ha a böngésző használata közben bekapcsolva tartjuk a wifit, akkor beállíthatjuk, hogy a böngészőből kilépve a Tasker automatikusan kapcsolja ki azt. Ami még közelebb viszi a Tasker-t a programozáshoz, az a változók használata. Ezekkel még összetettebb feladatokat végezhetünk, illetve a meglévők működését finomíthatjuk. Így például megoldható, hogy ismeretlen helyen parkoláskor az autónkból kiszállva a Tasker megjegyezze az akkori helyzetünket, és később egy gombnyomásra megnyissa a Maps alkalmazást, és visszavezessen minket az autónkhoz. Ehhez homescreen-ről indítható feladatokat is készíthetünk, amikhez a Tasker saját ikonokat is biztosít, vagy a telepített alkalmazások ikonjait is használhatjuk.

A feltételek között találjuk az esemény típust, amiben olyan finomságok vannak, mint például a gesture, azaz a mozgások felismerése. Gyakorlatilag bármilyen mozdulatsort betaníthatunk, és ezeknek a használatával indíthatunk el feladatokat. Mind a három tengely körüli mozgást használhatjuk, de az emelést, vagy valamelyik irányba elmozdulást nem tudjuk használni. Én például készítettem magamnak olyan profilt, amivel a Gowalla futása közben egy előre-hátra billentéssel bekapcsol a GPS, majd ha már nincs rá szükség, akkor egy ellenkező irányú billentéssel kikapcsol. A lehetőségeknek szinte csak a képzeletünk, és a fantáziánk szab határt.

A fentiekkel csupán a felszínt karcoltam, érdemes felfedezőútra indulni a rendelkezésre álló lehetőségek között, de elsőre mindenképpen hasznos, ha kéznél tartjuk az alkalmazás weboldalán található használati útmutatót. A weboldalt azért is érdemes átnézni, mert a Wiki menüpontban találunk letölthető példa profilokat, amikből szintén rengeteget lehet tanulni.

A Tasker a Marketen 3,99 angol fontért vásárolható meg, de vásárlás előtt lehetőség van 14 napos próbaidőre is, amíg ingyenesen használhatjuk a teljes verziót. A fejlesztő az alkalmazás weboldalán keresztül ad lehetőséget PayPal-os vásárlásra is, amivel sokkal szélesebb körben megvásárolható, és úgy gondolom, hogy az átszámítva kb. 1400 Ft-os ár szinte semmi a kapott értékhez képest.

Név: Tasker
Honlap: http://tasker.dinglisch.net/
Ár: £3,99 (kb. 1400 Ft)
Értékelés: 4,58
 • Share