• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Szinkronban a géppel – vezeték nélkül

Androidos készülékek esetében a számítógéppel való összeköttetés roppant egyszerű manőver. Adott egy USB kábel, amit a telefonhoz kapunk, illetve két végpont; a telefon és a számítógép. Ezt a hármat értelemszerű kapcsolatba kötve már csak egy lépésre vagyunk az adatcserétől. Ez a lépés a telefonon a memóriakártya csatlakoztatása (mountolása) meghajtóként. Ezt vagy manuálisan kell megtennünk, vagy vannak olyan alkalmazások, amik lehetővé teszik, hogy az USB összeköttetéssel automatikusan megtörténjen a memória kártya csatlakoztatása is. Innentől lehetőségünk van a két eszköz közötti adatcserére; képeket, zenét vagy akár alkalmazásokat is mozgathatunk, adatokat szinkronizálhatunk.

Léteznek azonban hasznos kis alkalmazások, amik segítségével könnyíthetünk a fenti folyamaton, és USB kábel csatlakoztatása nélkül küldhetünk adatokat a telefonra, vagy tölthetünk le onnan a számítógépre. Lássunk most néhány ilyet.

Chrome to Phone

Az Android 2.2 Froyo egyik újítása az ún. “Cloud to Device Messaging”, vagyis leegyszerűsítve a telefon interneten keresztüli elérése. Ennek a funkciónak a segítségével a számítógép és a telefon között kényelmesen oszthatunk meg adatokat, weblapokat, vagy akár Google térkép-linkeket. Ehhez szükség lesz egy kiegészítőre a böngészőben (Firefox vagy Chrome), illetve a telefonra is telepíteni kell a Chrome to Phone alkalmazást. A szinkronizáláshoz Google fiók szükséges, ezáltal azonosítja a telefont a böngésző. Ha ez megtörtént, akkor a böngészett oldalt az alkalmazás ikonjával tudjuk a telefonra küldeni. Utóbbiban beállítható, hogy egyből elindítsa-e a megfelelő alkalmazást, vagy csak egy figyelmeztetést jelenítsen meg az értesítő sávban.

Ezzel a funkcióval jelenleg nem tudunk fájlokat küldeni, vagy fogadni, mert egy kicsit más célra találták ki, de hasznos abban az esetben, ha az asztali gépünktől fel kell állni, de folytatnánk a böngészést, esetleg a Google Maps-en kikeresett térképrészletet magunkkal vinnénk a későbbi tájékozódás céljából.

Dropbox

A Dropbox neve sokaknak ismerős lehet, hiszen egy elég elterjedt szolgáltatásról van szó, aminek a lényege, hogy az interneten kapunk adott méretű tárhelyet, amire gyakorlatilag bármit feltölthetünk, és egy apró kliensprogram segítségével szinkronizálhatjuk annak tartalmát bármilyen számítógépen, illetve mobilkészüléken. Itt már lényegesen nagyobb szabadságunk van a tárolni, illetve megosztani kívánt tartalommal kapcsolatban.

A Dropbox lehetőséget ad arra is, hogy más felhasználókkal megosszunk mappákat a dobozunkon belül. Ezen kívül hasznos még, hogy a tárolt/megosztott dokumentumok változását is nyomon lehet követni, tehát ha például egy dokumentumon többen dolgozunk, akkor megadott szabályok szerint rögzíti a módosításokat, ezáltal visszakereshetővé téve a korábbi verziókat.

A webes, illetve asztali gépekre szánt kliens mellett több mobilplatformon is megtalálható a Dropbox alkalmazás, így iPhone-on és Blackberry-n kívül Androidon is megtaláljuk. Ennek legfőbb erénye, hogy nem próbálja a tárhelyünk teljes tartalmát szinkronizálni, csak a fájlok és mappák listáját. Ezeken belül látunk minden megosztott tartalmat, de csak azt tölti le az alkalmazás, amire szükségünk van, ezzel spórolva az adatforgalommal, hiszen a Dropbox-nál ingyenesen is 2GB-os tárterületet kapunk.

Awesome Drop

A számítógépről telefonra történő adatmozgatást könnyíti meg az Awesome Drop, amire minap figyeltem fel twitteren, és egyből próbára tettem. Az alkalmazás lényege, hogy a számítógépen futó böngészőablakba “dobálhatjuk” a telefonra szánt fájlokat, amik aztán egyből megindulnak a telefonunk felé. A “dobálás” előtt a weboldal generál egy négyjegyű kódot, amit meg kell adnunk a telefonon futó alkalmazásban, és már mehet is a megosztás. Egyszerű, de adott esetben nagyon hasznos alkalmazás, hiszen böngésző úgy is van a gépen, és a telefonra telepített alkalmazás mindössze 72 kbyte méretű, tehát nem sok helyet foglal. A számítógépről küldött fájlok a memóriakártyára kerülnek, ahol egy drop nevű mappában találunk meg mindent.

Mivel a webes rész a HTML5 előnyeit használja ki, ezért az egyetlen megkötés, hogy milyen böngészőben használjuk, de ha frissen tartjuk a böngészőt a gépünkön, akkor nem lehet probléma. Amiben biztosan működik (tesztelve): FireFox 3.6, Chrome 5, Safari 5.

Websharing

A fent említett alkalmazásoktól eltérően a Websharing használatához mindenképpen WiFi kapcsolat szükséges. Cserébe viszont kapunk egy szépen kidolgozott webes felületet, amin a telefon tartalmát láthatjuk, ikonok vagy lista formájában. A böngészőablakban a szokásos fájlműveleteken kívül igény esetén a képek és videok előnézetét is meg tudjuk nézni. Tetszőlegesen másolhatunk, mozgathatunk fájlokat a telefon és a gép között, valamint a telefon állapotáról (akku-töltöttség, WiFi jelerősség, memóriakártya használat és processzor-terheltség) is kaphatunk információkat.

A használathoz az alkalmazás letöltése, és elindítása után kapunk egy címet, amit a böngészőnkbe kell beírni, és máris láthatjuk a telefon tartalmát. A Websharing fizetős verziójában mindezeken kívül lehetőség van tömeges fájlműveletekre is, WebDAV hozzáférésre, vagyis a telefon háttértárát csatlakoztathatjuk (vezeték nélküli!) hálózati meghajtóként a számítógépre, és “vendég” felhasználó felvételére. Ezekért a plusz funkciókért 2,99 dollárt kell leszurkolnunk.

 • Share