• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

SMS-t a gépről

Az SMS az egyik legnagyszerűbb találmány a szeletelt kenyér óta. Amióta a mobiltelefonokba beköltözött ez a lehetőség, azóta a beszélgetés után a leggyakrabban használt funkció. A mai érintőkijelzős készülékekre rengeteg virtuális billentyűzet létezik, ki-ki megtalálhatja az ízlésének legmegfelelőbbet, de azért lássuk be, hogy a jó öreg fizikai billentyűzetnél nincs könnyebben használható szerkezet (a hangbeviteltől most kegyesen tekintsünk el). Az SMS írás meggyorsítását célozta meg egy magyar programozó, Telek Imre.

A megoldás roppant egyszerű. Ha már a gép mellett ülünk, akkor pötyögjük be azon az üzenetünket, és egy mozdulattal varázsoljuk azt a telefonra. A fizikai billentyűzeten lényegesen gyorsabban tudjuk megírni az üzenetet, így a telefonon már szinte csak a küldés marad. A varázsszó: QR kód.

A fejlesztő weboldaláról letölthetjük a programot, amit telepíteni sem kell, csak egy tetszőleges mappába kicsomagolni, és már kezdhetjük is az írást. A program ablakának felső részében tudjuk megírni az SMS szövegét, majd ha elkészültünk, egy kattintással generálhatjuk a QR kódot, amit a telefonnal beolvasva már ott is van az üzenet.

A beolvasás után kétfelé indulhatunk. Vagy használjuk a vonalkód olvasó alkalmazás által felkínált lehetőséget (Megosztás SMS-ben), vagy – mivel beolvasáskor az üzenet automatikusan a telefon vágólapjára kerül – megnyithatjuk a kedvenc SMS alkalmazásunkat, és a beviteli mezőn hosszan nyomva beilleszthetjük. Az előbbi esetben az üzenetünk elé egy kiegészítő szöveg kerül, ami jelzi, hogy beolvasott üzenetről van szó, de ezt nyugodtan kitörölhetjük, vagy alkalmazhatjuk a második módszert.

A program készítője gondolt a hazai helyzetre is. Mivel az ékezetes karakterek használatakor a kódolás miatt az üzenetre szánt 160 karakterről 70-re csökken a helyünk, ezért a programban kiválaszthatjuk, hogy ékezetek nélkül szeretnénk elküldeni, vagy a GSM kódolás szerint. Ez utóbbi esetén a program kicseréli az ékezetes karaktereket olyanra, amiktől nem rövidül meg üzenetünk.

A program használatához Windows, illetve a .NET 2.0 keretrendszer szükséges. Ez utóbbi az előbbi használata esetén minden valószínűség szerint már ott pihen a gépünkön, vagy ha netán mégsem, akkor innen letölthetjük. Minden más adott a telefonunkban. A program egyetlen “korlátozása”, hogy alaphelyzetben a QR-kód generálása előtt megjelenik egy üzenet, amiben a készítő felhívja a figyelmünket a támogatás lehetőségére. Amennyiben szeretnénk azonnal generálni, vagy úgy gondoljuk, hogy a programozó is ember, és mint ilyen, pénzből él, akkor ne legyünk restek, és támogassuk őt. Ezt az ablak alján elhelyezett gombra kattintva, majd az ott leírt utasításokat követve tehetjük meg.

 • Share