• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

QR-kód, a sokoldalú

A kamerás mobiltelefonokkal együtt indult meg a QR-kód igazi karrierje. Rugalmas, és viszonylag nagy mennyiségű adat átvitelére alkalmas, így számtalan felhasználási lehetőség létezik. A mi esetünkben persze leginkább a telefonunkon használható megoldások az érdekesek. A felhasználás előtt természetesen szükség van a QR-kód előállítására, és erre több megoldás is létezik. A Google Chart Tools segítségével például dinamikusan állíthatunk elő weboldalba ágyazható kódot, aminek a kimenete tetszőleges tartalmú QR-kód. Ha ennél egyszerűbb, és könnyebben kezelhető megoldásra vágyunk, akkor ideális választás a QR-kód.hu weboldal.

A QR-kód.hu az első magyar mobilkód-generáló oldal, ahol mindent megtalálunk, amire ezzel kapcsolatban szükségünk lehet. A különböző tartalmakhoz külön-külön lapot találunk a “Mobilkód-generátor” oldalon. Itt kiválaszthatjuk, hogy miből szeretnénk QR-kódot készíteni. A lehetőségek a következők:

Rövid szöveg

Ha csak egy “titkos” üzenetet szeretnénk küldeni valakinek, akkor itt maximum 250 karakterben megtehetjük. A szöveg beírása után egy kattintással megkapjuk a QR-kódot, készen a felhasználásra.

Webcím

A funkció neve mindent elmond; arra használhatjuk, hogy egy weboldal címét alakítsuk QR-kóddá. Ily módon pl. nyomtatott formában is továbbíthatunk egy webcímet, akár olyat is, amit nem túl könnyű bepötyögni a böngészőbe.

Névjegy

A QR-kódok egyik igen népszerű felhasználási módja a kontakt adatok kódolása VCARD formátumban. Itt megadhatunk nevet, telefonszámot és e-mail címet, majd a generált kódot pl. a névjegykártyánkra nyomtatva lehetőség van rá, hogy partnerünk egy mozdulattal elmenthesse azt a telefonjára.

SMS üzenet

Egy SMS-t (már a gépnél ülünk) sokkal könnyebb és gyorsabb megírni fizikai billentyűzeten, mint pl. a telefon érintőkijelzőjén. Erre szolgál ez a funkció. Megadhatjuk a címzett telefonszámát, majd az üzenetet, és az elkészített QR-kódot telefonunkkal beolvasva máris küldhetjük az SMS-t.

E-mail

Bár e-mail üzenetet, ha a gépnél vagyunk, egyszerűbb valami asztali, vagy webes klienssel küldeni, mégis itt lehetőség van a kész e-mailt, feladóval és tárggyal együtt kóddá alakítani.

Google Maps cím

Mind közül ez a funkció tetszik legjobban. Ha tudjuk a pontos koordinátákat, akkor azokat is megadhatjuk a megfelelő mezőkben, kereshetünk tetszés szerinti helyre, vagy akár a térképen kézzel is beállíthatjuk a pozíciót, és már generálhatjuk is a kódot. A beolvasott címet egyből megnyithatjuk a Maps alkalmazásban.

Minden lapon vannak közös funkciók, így például a generált kódot egyből nyomtathatjuk, vagy elküldhetjük e-mailben. A QR-kódokat háromféle méretben tudjuk elkészíteni, sőt a generáláskor megkapjuk a kód HTML kódba illeszthető változatát is, amennyiben azt blogban, vagy bármilyen más weboldalon szeretnénk felhasználni. A weboldalon a készítő néhány felhasználási ötletet is bemutat, de kellő fantáziával mi is kitalálhatunk rengeteg módot a QR-kódok hasznosítására.

 • Share