• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Kulturális megosztás – GetGlue for Android

Manapság a check-in kifejezésről leginkább a rendkívül gyors növekedés stádiumában lévő helyzetmegosztó szolgáltatások jutnak eszünkbe, amiknek segítségével megoszthatjuk ismerőseinkkel a földrajzi pozíciónkat, vagy hogy épp milyen helyet látogatunk, legyen az vendéglátóhely, látványosság, vagy akár egy park. A GetGlue ezt a gondolatot viszi tovább a kulturális életünk területére. Itt a bejelentkezés annyit jelent, hogy megosztjuk, mit olvasunk, mit nézünk a tévében, vagy a moziban, vagy akár azt, hogy épp milyen bort iszogatunk.

Az iPhone-on már egy ideje létező GetGlue alkalmazás tegnap lépett ki a béta tesztelési fázisból, és immár elérhető ingyenesen az Android Marketen is. Segítségével a weboldalon is elérhető funkciókat tudjuk zsebre tenni, és bárhol vagyunk, elújságolhatjuk, mit nézünk-hallgatunk. Az egyes bejelentkezésekért, és mindenféle egyéb tevékenységekért, amit a weboldalon, vagy a mobil alkalmazásban művelünk, matricákat (sticker) kapunk. Ez hasonlóan van a helyzetmegosztó oldalakkal is, ott jelvényeket kapunk bizonyos alkalmakra. Amiben a GetGlue más, az az, hogy ha legalább hét matricát összegyűjtöttünk (ami egyáltalán nem nehéz), akkor ezeket megrendelhetjük postán, így kézzelfoghatóvá válik a bejelentkezések eredménye.

Mindenféle matricák

A weboldalon vagy az alkalmazáson belül is tudunk regisztrálni, és a profil oldalunk kitöltése után nekiállhatunk tevékenykedni. Érdemes azzal kezdeni, hogy megkeressük minél több témában a kedvenceinket, és lájkolunk, mert a Glue ez alapján állít össze ajánlatokat, amik által további műsorokat, zenéket, és minden egyéb kulturálódni valót találhatunk magunknak. Ha valamit próbáltuk, de nem jött be, akkor kifejezhetjük nemtetszésünket a dislike gombbal, vagy akár szemétnek is nyilváníthatjuk. Ezek a vélemények mindbefolyással vannak a későbbi ajánlásokra. Ha eleget lájkoltunk, akkor jöhet a másik fontos tevékenység, a bejelentkezés. Ha pl. esti kikapcsolódásként South Park-ot nézünk, akkor ne legyünk restek, és jelezzük a közösségnek. A bejelentkezéseinket természetesen megoszthatjuk Twitteren vagy Facebook-on is.

A bejelentkezéseket, és ezáltal a matricák terjedését több (egyelőre sajnos csak külföldi) TV adóval karöltve népszerűsítik, minap például a Showtime-on vetített Dexter sorozatra bejelentkezve egyedi Dexteres matricát lehetett szerezni. Ez a hozzáállás a hazai adóknak is hasznos lehetne, ezáltal is elősegítve a fogyasztást, illetve a közösségi szellem erősítését (igaz, ehhez megfelelő színvonalú műsorokra is szükség van).

Az alkalmazás kezelőfelülete szépen kidolgozott, de sajnos néhány hiba a béta verzió után is megmaradt. Még mindig instabil kissé, néha minden látható ok nélkül újraindul. A Stream fülön, ahol a saját és a publikus profilok tevékenységeit követhetjük nyomon, az egyes elemeket kiválasztva az állapot sora nem követi a szöveg méretét, és ha a szöveg több sorba kerül, akkor a második sorból már csak egy vékony csík látszik. Egy másik probléma a Twitter-re kiküldött állapotoknál jelentkezik. Sajnos a karakterkódolást nem sikerült megoldaniuk, így az ékezetes karakterek nem jól jelennek meg, ami elég zavaró.

Karakterkódolási problémák Twitteren

Ezen kívül néhány olyan dolog is akad, ami inkább az alkalmazás használhatóságán ront, de hibának nem lehetne nevezni. Így például a Rate/Pick fülön, ahol az értékelni való tételeket választhatjuk ki, nincs keresés funkció. Ugyan kategóriákba rendezték a tételeket, de ha az ember valami konkrét dolgot keres, akkor ezt nem tudja megtenni, ha nem tudja, melyik kategóriában található. Van ugyan olyan lehetőség, ahol az ízlésünknek megfelelőt próbálja szűrni a listát az alkalmazás (és itt ismét csak a korábban említett lájkolás kerül elő), de egy keresés gomb igazán odafért volna.

Az említett árnyoldalaktól eltekintve a GetGlue egy igen érdekes, és sokat ígérő vonalat képvisel a kulturális közösségek (vagy közösségi kulturálódás) terén, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy hosszú időt eltöltünk az értékelésekkel, bejelentkezéssel, vagy épp a vélemények olvasgatásával.

Név: GetGlue
Honlap: http://getglue.com/
Ár: Ingyenes
Értékelés: 3,22
 • Share