• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Fennec Alpha – Sivatagi róka az Androidon

A napokban adta a ki a Mozilla a Firefox böngésző mobil eszközökre szánt változatának, a Fennec-nek (sivatagi róka) tesztelésre szánt, publikus alfa verzióját. Ez a változat jelenleg Nokia N900-ra és a 2.0-nál magasabb Android verziót futtató készülékekre tölthető le. Sajnos egyelőre eléggé instabil, és az asztali gépken futó nagytestvértől örökölt néhány negatívumot, de arra éppen elegendő, hogy láthassuk, mi mindenre számíthatunk majd a (remélhetőleg hamarosan megjelenő) végleges verzióban, és hogy láthassuk, mennyire komoly konkurenciát fog jelenteni a jelenlegi böngészőknek.

A külső

Láthatóan sokat dolgoztak a Fennec felhasználói felületén, nem csak az esztétikumot tartva szem előtt. Igyekeztek a lehető legjobban kihasználni a mobil eszközök kijelzőjét, így a látható részen a legszükségesebbek vannak: a tartalom, és a címsor. Kifejezetten hasznos, hogy a leggyakrabban használt funkciókat sem ásták nagyon el; a böngészőablakot oldalra csúsztatva megtaláljuk a lapok kezelését, a kedvencek elérését, a navigációs gombokat, illetve a beállításokat. Nagyon könnyen hozzá lehet szokni a kezelőfelület használatához, ez pedig látványosan gyorsíthatja a munkamenetet.

Lapok kezelése a bal oldalon Kedvecek és navigáció a jobb oldalon

Az oldalakon a navigálás a szokásos módszerekkel történik, így a két ujjas nagyítás és a duplakoppintás is használható. A menü gombra fentről gördül le egy menü, ahol kereshetünk a megnyitott oldalon, megoszthatjuk, vagy akár PDF-ként is elmenthetjük azt.

Keresés, megosztás, mentés

Ha a címsort kiválasztjuk, a felbukkanó billentyűzet fölött megjelennek a beállított keresőmotorok. Ezek között alaphelyzetben a Google, az Amazon.com, a Twitter és a Wikipedia található, de a beállításoknál a kiegészítők között telepíthetünk további kereső szolgáltatásokat is.

Működés

A Firefox Asztali verziójához hasonlatosan telepíthetünk kiegészítőket, amiket a beállításokból kezelhetünk. Néhányat alapból felkínál az alkalmazás, de a kiegészítők weboldalán is válogathatunk. Az oldalak megjelenítése viszonylag gyors, de valószínűleg még szükség lesz némi optimalizálásra, mert néha a betöltés előtt sokat várakozik a böngésző. Sajnos a flash támogatása egyelőre nem igazán működik, de nyilván ez később meglesz.

Mozilla Sync beépítve Keresőmotorok és kiegészítők

A Fennec-ben alapból megtaláljuk a nemrég megjelent Firefox 4 béta verziójába is beépített Mozilla Sync szolgáltatást, amivel a számítógépeinken futó Firefox-ok között szinkronizálhatjuk a könyvjelzőket és a böngészési előzményeket. A Fennec-ben ez annyival bővül ki, hogy a számítógépen megnyitott lapokat is tudjuk szinkronizálni, vagyis a gépen megnyitott oldalakat jeleníti meg a Fennec.

A név kötelez

Remélhetőleg csak a korai alfa gyermekbetegsége, de a Fennec a korábbi Firefox verziók egyik legzavaróbb betegségét is örökölte. Név szerint azt, hogy iszonyatos mennyiségű rendszer erőforrást fogyaszt. Már eleve a telepítő majdnem 12MB, ami a többi mobil alkalmazáshoz képest nagyon sok, és ez telepítés után már 17MB-ra ugrik. Aztán mintha ez nem lenne elég, a használat során is mohón falja a megabyte-okat. A jelenlegi alfa verzió használatához az egyébként is szűkös telefon-memóriából mintegy 25-30MB-nyi szabad hely szükséges, hogy ne fagyjon be lépten-nyomon az alkalmazás.

Memória-éhség

Összességében a tesztelés után a Fennec megfontolandó alternatíva lehet a többi böngésző mellett, amint az alfa verzióban tapasztalható problémákat orvosolják, és aki a számítógépén is Firefoxot használ, annak tökéletes kiegészítő lehet a telefonján.

 • Share