• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Apu kiterjesztett valósága vagyok

Azzal valószínűleg mindenki egyetért, hogy a jelenlegi kiterjesztett valóságra (Augmented Reality – AR) építő alkalmazások közül a Layar az egyik legismertebb, és legelterjedtebb. Rengeteg különböző réteg létezik, amiken az élő kameraképre vetíthető adatok gyűlnek, megkönnyítve ezzel a tájékozódást, vagy épp a közösségi kapcsolatok ápolását. Viszont van úgy, hogy nincs szükség a sokféle rétegre, csak saját helyeinket szeretnénk látni. A Layar-ban saját réteget építeni macerás, és felesleges is saját célokra, hiszen ott pont a nyilvánosság a lényeg. Ha saját helyeket szeretnénk rögzíteni a későbbi megtalálás reményében, akkor kiválóan megfelel a My Augmented Reality nevű alkalmazás.

MinimáldizájnHova is parkoltam? Hol is volt az a jókis étterem? Hol is kellene találkoznunk..? Ha ismerősek ezek a kérdések, akkor a My Augmented Reality hasznos segédeszköz lesz a mindennapok során. Az alapötlet roppant egyszerű. Jelöljük meg a helyet, amit nem szeretnénk elfelejteni, hogy legközelebb akár a kamerán keresztül figyelve is visszataláljunk. Akár internetkapcsolat nélkül is megtehetjük mindezt, persze ilyenkor szükség lesz a GPS-re.

A kezelőfelület nincs agyondizájnolva, úgy is mondhatnánk, hogy puritán. A néhány szükséges funkciót a menü gomb megnyomása után találhatjuk meg. Itt vehetünk fel új helyet a listánkra, válthatunk a térképes vagy AR-nézet között, illetve a súgót, és a mentési funkciókat is itt találjuk. Ez utóbbi segítségével a listánkat az SD kártyán tárolhatjuk.

Új hely felvételekor használhatjuk a telefon helyzet-meghatározó eszközeit, vagy a jó öreg kézi pozícionálást, vagyis a térképen kijelölhetünk egy tetszőleges pozíciót. Ha ez megvan, adjunk nevet a helynek, és már meg is van a lényeg. A helyek listáján válogathatunk, hogy hova szeretnénk visszatalálni. Az egyes helyeket kiválasztva eldönthetjük, hogy térképen szeretnénk látni, vagy a készülék kameráján keresztül. A térképes nézethez nem nagyon van mit hozzáfűzni, talán csak annyit, hogy ha a térképes nézetet szeretnénk használni, akkor szüksége lesz valamilyen internetkapcsolatra.

Az AR-nézet egyik előnye, hogy nincs szükség internetkapcsoltra a használatához, hiszen a GPS adatai alapján jeleníti meg a helyeket. Ezt a nézetet használva láthatunk egy kis “radart”, ahol a hely irányát egy narancssárga vonal jelzi, és ha megfelelő irányba fordulunk, akkor egy táblán láthatjuk a hely nevét, és távolságát. Innentől már csak követni kell az irányt, csak ne felejtsünk menet közben a lábunk elé is nézni. Egy kicsit furcsa, és a felhasználóbarát programozás hiányát jelzi, hogy míg a helyek listáját és a térképet csak portré módban tudjuk nézni, addig a kameraképet csak landscape módban lehet használni. Az automatikus képforgatás valamiért kimaradt.

Macskafogó macskával :)

Ettől az apróságtól eltekintve az alkalmazás hasznos, és bár nem túl látványos, de a feladatra tökéletesen megfelel, és ha már 2.2-es Android van a telefonunkon, akkor akár az SD kártyára is áthelyezhetjük.

Név: My Augmented Reality
Honlap: http://mobikats.com/
Ár: Ingyenes
Értékelés: 3,63
 • Share