• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Android – az első lépések

Egy Androidos telefon, főleg, ha kevésbé okos telefonról váltottunk, elsőre rengeteg újdonságot, felfedeznivalót tartogat, és mindenképpen érdemes időt szánni arra, hogy kipróbálgassunk mindenféle alkalmazást, beállítást, kényelmessé, kezessé téve ezáltal a telefonunkat. A rendelkezésre álló alkalmazások mennyisége azonban gyakran megakasztja az embert, és én magam is többször megkaptam a kérdést, hogy mi az, amit mindenképpen érdemes feltenni a teleofnra. Persze később, miután “belaktuk” a telefont, akkor is érdemes szemmel tartani a Marketet, és a vonatkozó oldalakat, mert akár véletlenül is rábukkanhatunk nagyszerű alkalmazásokra, tippekre, trükkökre. Ezúttal próbálok összefoglalni pár dolgot, amivel az indulást tehetjük egyszerűbbé.

A kezdetek

A telefon használatba vételének egyik első lépése a Google regisztrációnk megadása. Ha nem rendelkezünk ilyennel, akkor mindenképpen érdemes ezzel kezdeni, mert rengeteg dologra használható, és gyakorlatilag az egész Android rendszer összefonódik a Google szolgáltatásaival. Ha ezt megtettük, akkor mindjárt a következő fontos dolog kerül elő, mégpedig a szinkronizáció. Ezt az adataink megadása után egyből elvégezhetjük (forgalomkorlátos mobil internet csomag esetén érdemes wifi-t használni), majd később ezeket a beállításokat tudjuk igény szerint módosítani. Androidos telefon esetén érdemes tisztában lenni azzal, hogy a telefon funkcióinak jelentős része működő internetkapcsolatra épül, de ezt viszonylag részletesen szabályozhatjuk.

Szinkronban a világgal

A fiók(ok) beállítása után tehát szánjunk időt arra, hogy beállítjuk a szinkronizálást, illetve eldöntjük, hogy engedélyezzük-e a háttérben futó adatkapcsolatot. Ez utóbbit több alkalmazás is használja, ezért szintén érdemes odafigyelni rá. Ha élénk közösségi életet élünk, Twitter, Facebook vagy egyéb szolgáltatások mobil alkalmazásai futnak a telefonon, akkor ezek időről időre lekérdezik az állapotok frissítését, de csak akkor, ha a háttérben futó adatkapcsolatot engedélyeztük. Ha szeretnénk kézben tartani a mobilnet-használatot, akkor az egyik legegyszerűbb megoldás az APNdroid nevű alkalmazás. Ezzel könnyedén ki-bekapcsolhatjuk a mobilnetet, akár a kezdőképre is kitehetjük widget formájában, hogy mindig kéznél legyen.

A maga képére, és hasonlatosságára

Ha az internet beállításait elvégeztük, akkor kezdődhet a telefon “belakása”. Interaktív, vagy statikus hátterek, widgetek, ikonok rendezgetése, ezek mind olyan dolgok, amik egyedi ízlésünket tükrözik, és ki-ki kedvére játszhat velük. Az interaktív hátterek (Live Wallpapers) egy remek találmány, bár a legtöbbnek pusztán esztétikai értéke van. Mindenesetre érdemes odafigyelni ezekre, mert okozhatnak meglepetéseket. Ezek a hátterek kisebb-nagyobb mértékben, de folyamatosan dolgoztatják a processzort, ami ezáltal több áramot fogyaszt, ezzel rövidítve az amúgy sem túl bőséges akkumulátor-időt. Ezen kívül vannak olyan hátterek, amik az aktuális pozíciónknak megfelelően változnak, tehát a telefon valamelyik helymeghatározó megoldását is használják, illetve ennek megfelelően akár internetkapcsolatot is. Egy jó példa erre a Beautiful Live Weather nevű interaktív háttér, amely a földrajzi helyzetünknek megfelelő időjárást kérdezi le megadott időközönként, és ennek megfelelő hátteret teremt telefonunknak. Napsütést, ködöt, vagy akár villámlást láthatunk, ami kétségkívül látványos, de egyszerre használ helymeghatározást (GPS, vagy mobilnet hálózat), internetkapcsolatot, és pörgeti a processzort.

Arccal a gép felé

Az alapértelmezett kezdőképernyő kezelő (Launcher) látványos, könnyen kezelhető, és hamar megszokható, de képességei limitáltak, úgyhogy akinek ez nem elég, az bőven talál a Merketen helyettesítőt. Ezeknek általában közös jellemzőjük, hogy adott számú képernyőlapot (screen) kezelnek, témákat, ikoncsomagokat, vagy saját widgeteket használnak, és elég részletesen beállítható a működésük. Érdemes megemlíteni, hogy ezek között több fizetős is akad, ezért a jelenlegi magyarországi Market elérés hiánya miatt nem, vagy csak kerülőutakon beszerezhetők. Persze több fejlesztő gondolt erre, és vannak olyanok, amik ingyenesek, de ha az összes funkcióját szeretnénk használni, akkor tudunk pl. PayPal-on fizetni, ami lényegesen szélesebb körben elérhető. Ilyen pl. a LauncherPro. Ezen kívül érdemes kipróbálni az ADW.Launcher-t, a Home++ vagy az Open Home ingyenes verzióit. Aki egy kicsit formabontóbbat keres, annak ajánlom a SlideScreen-t vagy a dxTop-ot.

Minden, ami internet

Ha nagyobb (netán korlátlan) adatforgalom áll rendelkezésünkre, akkor érdemes a szinkronizációt bekapcsolva tartani, hiszen így él igazán telefonunk, és teljesíti mindazt, amiért választottuk. Az alap Androidos alkalmazások között szinte minden alapvetőt megtalálunk, amire szükségünk lehet a neten. Levelezés, Facebook, Twitter, ezekhez mind van “beépített” alkalmazás, de azért lássuk be, hogy nem mindegyik rendelkezik akkora tudással, mint a Marketről beszerezhető alternatívák. Levelezésre érdemes beújítani pl. a K-9 Mail alkalmazást, ami több postafiókot is kezel, és sok kényelmi funkcióval rendelkezik, amivel az alapértelmezett levelezőkliens nem. Azonnali üzenetek kezelésre több jó lehetőség is van, így pl. a Fring, az eBuddy vagy a Nimbuzz. Weboldalak böngészésére az alap böngésző kiválóan alkalmas, de itt is találunk a Marketen igény szerinti alternatívát, mint a Skyfire, Dolphin, vagy akár az Opera Mini.

Hasznos holmik

A mindennapos használat során tapasztaljuk meg igazán, hogy mi az, amire adott pillanatban, vagy később akár rendszeresen szükség lehet. Ezeknek a dolgoknak a skálája túl széles ahhoz, hogy átfogó képet alkothassak róla, de néhány hasznos holmit tudok ajánlani. Mivel alapból az Androidban nincs könnyen átlátható módszer a szűken vett telefonfunkciók (hívások, sms, adatforgalom) nyomon követésére, ezért érdemes egy ilyen alkalmazást beszerezni. Erre kiválóan alkalmas pl. a CallMeter. A tárcsázó, és SMS-kezelő alkalmazások is lecserélhetők, ha az eredetivel nem vagyunk elégedettek. Itt az ajánlatom a Dialer One, illetve a Handcent SMS.

Az Androidos naptár alkalmazás is tudja, amit kell, de elég fapados. A Google fiók szinkronizálása persze hasznos, de vannak olyan naptár alkalmazások, amik szintén megteszik ezt, és nemcsak többet tudnak, de esztétikusabbak is a “beépített” naptárnál. Egy kellemes és hasznos választás például a Jorte nevű alkalmazás, amivel különböző méretű widgeteket tehetünk ki a kezdőképernyőre, és a naptárbejegyzéseken kívül feladatokat is tudunk nyilvántartani benne.

Ha gyakran hallgatunk zenét telefonunkról, akkor előfordulhat, hogy az alap zenelejátszó funkciói kevésnek bizonyulnak. Ezt a “hiányt” pótolhatjuk egyéb lejátszók letöltésével, mint pl. a MixZing, a doubleTwist Player, vagy a 3 (Cubed). Ezek külsőleg, és funkciókat tekintve is többet tudnak.

Extrák

Sokan attól tartanak, hogy egy okostelefont a rengeteg alkalmazás és számtalan funkció miatt körülményes használni. Ennek feloldására is létezik rengeteg hasznos alkalmazás a Marketen, amikkel könnyebbé tehetjük az életünket. Ha vannak olyan, akár több lépésből álló feladatok, amiket gyakran ismételünk, akkor jól jöhet a Tasker, amivel bizonyos feltételek alapján automatikusan hajtathatunk végre feladatokat. Hasonló, ám valamivel egyszerűbben kezelhető alkalmazás a Locale is. A képernyő lezárt állapotából teszi elérhetővé a telefonon található alkalmazásokat, vagy beállításokat a WidgetLocker, így pl. a telefont elővéve szó szerint egy mozdulattal juthatunk el a kamera alkalmazáshoz. Ezek már többnyire fizetős alkalmazások, de mindenképpen megérik a párszáz forintnyi összeget és pl. a Tasker is letölthető, sőt megvásárolható a fejlesztő weboldaláról.

Források

Az elején említettem, hogy nyitott szemmel kell járni, mert bármikor ráakadhatunk egy-egy jó alkalmazásra. Aki nem bízná a véletlenre a dolgot, annak jól jöhetnek a tematikus weboldalak, twitter, vagy akár a youtube is, ahol a megfelelő kulcsszavakkal remek találatokat kaphatunk. A teljesség igénye nélkül íme néhány példa:

A fentiekben leírt kép koránt sem teljes. A Marketen rengeteg alkalmazás van, és az ajánlott alkalmazások természetesen saját tapasztalatok alapján kerültek az írásba, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálni többfélét is, hiszen nem vagyunk egyformák. A kommentek között mindenki feldobhat még ötleteket, illetve elmesélheti, hogy mit ajánl egy induló Androidosnak.

 • Share