• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Vigyük be a szöveget – másképp

A telefon egyik alapfunkciója a szövegbevitel. Ez kissé közhely-gyanús, de be kell látnunk, hogy így van. Amíg a hang alapú szövegbevitel nem jut el arra a szintre, hogy a magyar nyelvet is jól megértse, addig marad a tapogatás.

Azokon a készülékeken, ahol nincs hardveres billentyűzet, ott a virtuális bevitel a megoldás. Erre a “beépített” billentyűzet letisztult és egyszerűen használható megoldás. Viszonylag hamar megszokható, és némi gyakorlás után egész gyorsan tudunk vele írni. Most viszont nézzünk néhány alternatívát.

Nemrég tette elérhetővé Androidos készülékekre a Swype Inc. az ugyanilyen néven fejlesztett szövegbeviteli alkalmazásának beta verzióját. A Swype által kínált alternatíva lényege azt, hogy az ujjunk felemelése nélkül tudunk szavakat írni, vagyis a szó betűit kell egy laza vonallal összekötnünk, az alkalmazás pedig a vonal töréspontjai alapján felismeri az írni kívánt szót. Elsőre kicsit furán hangzik, de meg kell hagyni, hogy nagyon jól végzi a dolgát a Swype. Néhány próbálkozás után kifejezetten szórakoztató tud lenni az írás ilyen módon. A programban egy beépített gyorstalpaló tanfolyam is van, ami lépésről lépésre bemutatja, hogy az egyes szituációkban (nagybetűk írása, kettőzött betűk, stb.) hogyan használhatjuk.

A Swype láthatóan igényesen kialakított billentyűzet képet nyújt, a beállításaival pedig kényelmessé, és hasznossá válhat a mindennapokban. A jelenlegi beta verzió egyelőre csak a Swype Inc. weboldalára feliratkozva tölthető le, és az egyetlen gyengéje számunkra, hogy a négy általa ismert nyelv között nincs ott a magyar. Bár írás közben a számára ismeretlen szavakat “megtaníthatjuk neki”, tehát szépen elraktározza a szótárában, és onnantól ugyanúgy felismeri, de lássuk be, ez elég körülményes, és pont a lényeg, vagyis a szövegbevitel gyorsasága veszik el szótárazás közben.

Ugyanezen a ponton vérzik el a Shapewriter is, ami szintén csak néhány nyelvet tud (alaphelyzetben csak angolt, a többi külön telepíthető), és a magyart itt sem találjuk meg. Ettől eltekintve a tudása hasonló, mint a Swype-nak, és nem kevésbé tetszetős a billentyűzet képe. Itt meg kell jegyezni, hogy a cikk írásakor a Marketen azt olvashattuk a Shapewriter Keyboard mellett, hogy bizonytalan időre leveszik a Marketről, és érdemes frissíteni a legutóbbi verzióra, ami nem jár le. Ennél fogva ezzel sokkal többet nem is érdemes foglalkozni. (Update: azóta már el is tűnt a Marketről)

Lássuk végül a SlideIT Keyboard nevű alkalmazást, ami gyakorlatilag ugyanazon az elven működik, mint a Swype vagy a Shapewriter, és bár a billentyűzet képe nem olyan szép, mint a konkurens alkalmazásoké, mégis megvan benne az, amit a másik kettő nem tud. A Marketből ugyanis az alap programot tudjuk letölteni, és akár a Marketből keresve, akár a SlideIT beállításaiból indulva is 20-féle nyelvhez találunk szótárat, többek között Magyar szótárat. Ezt telepítve a billentyűzeten egyből megjelennek a magyar ékezetes betűk, és az összekötögetés nyomán is jönnek a magyar szavak. Igaz, hogy az ékezetes betűk besajtolása a normál billentyűzetbe azt eredményezi, hogy a telefon kijelzőjén állított helyzetben (portrait módban) elég kicsik már az egyes billentyűk.

A SlideIT is tanítható, tehát ha olyan szavakat találunk, amiket nem ismer, azokat egy mozdulattal hozzáadhatjuk a szótárhoz. Tapasztalatom szerint leginkább a hosszabb, többszörösen ragozott szavak ilyenek, márpedig a magyar nyelv ragasztós mivolta miatt ilyenből van bőven 🙂 Mindettől függetlenül a SlideIT komoly előnyre tett szert számomra a magyar nyelvtudásával, és jelenleg is ezt használom.

Mindenkinek ajánlok egy próbát a “rajzolós” szövegbevitellel, mert ha sokat írunk (twitter, facebook, jegyzetek, stb.) a telefonon, akkor nem mindegy, mennyi idő megy el a pötyögésre. Emellett érdemes összehasonlítani, hogy a fektetett formában használt két hüvelykujjas pötyögés a gyorsabb, vagy ha egyik kezünkben tartjuk a telefont, a másik kezünkkel pedig rajzolunk a billentyűkön.

Értékeld a bejegyzést:
GyengeElmegyNem rosszTetszikNagyon jó (1 szavazat, átlag: 5,00 / 5)
Loading...
 • Share