• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

NetCounter

Mivel nem mindenki engedheti meg magának, hogy folyamatos internet-kapcsolattal használja a telefonját (bármennyire hasznos is ez Android-os készülékek esetében), érdemes valamiképpen nyomon követni a forgalmazott adatmennyiséget. Erre természetesen akadnak hasznos alkalmazások a Marketen, egyik ilyen a NetCounter

Ez az alkalmazás azt teszi, amit a neve sugall. Méri az adatforgalmat – pont. Egyszerű, átlátható felületen láthatjuk a különböző időszakokban felhasznált adatmennyiséget. Két fő részt láthatunk, ha elindítjuk az alkalmazást, a Cell – vagyis a mobil – adatforgalmat, illetve a WiFi forgalmát.

Alaphelyzetben mindkét részen napi, 7 napi, havi és összesített sorok vannak, amiket szükség esetén bővíthetünk még egy előző hónap nevű mezővel. A bővítést úgy tehetjük meg, hogy a megfelelő rész fejlécén, tehát a Cell vagy Wi-Fi sorok egyikére hosszan nyomunk, és a megjelenő menüből az Add a counter-re nyomva már van is egy új számlálónk. Ez a hozzáadáskor Total, tehát összesített számláló, de ha a nevére hosszan nyomunk, akkor a Change counter type kiválasztásával tudjuk módosítani.

A Cell vagy Wi-Fi sorokon hosszan nyomva megjelenő menüben további két lehetőségünk is van, név szerint az eddig mért adatok nullázása (Reset all), illetve az adott típusú forgalomról egy grafikont (Show graph), ahol 30 napra, illetve 12 hónapra visszamenőleg ellenőrizhetjük az adatforgalmunk alakulását. Az én eddigi mobil netforgalmam például a következőképpen néz ki:

Az egyes sorokra nyomva részletesebb információkat kapunk az adott időszakról, úgy mint időszak kezdete és vége (ez utóbbi az aktuális nap), a kimenő és bejövő adatmennyiség, illetve az esetlegesen beállított figyelmeztetés határértékét. Itt érkeztünk el arra a pontra, ahol kicsit testre kéne szabni a számlálót.

Az időszakok sorain hosszan nyomva almenüket kapunk, ahol az adott időszak beállításait módosíthatjuk. Ezekben a menükben közös pontok a következők:

Change counter type : itt változtathatjuk meg a figyelt időszakot

Set data alert : beállíthatunk egy határértéket, amit az adott időszakban elérve az alkalmazás figyelmeztetést küld az értesítési sávban. Hasznos funkció, ha hajlamosak vagyunk megfeledkezni magunkról, illetve a nethasználat figyeléséről. A megadott érték mértékegységét is kiválaszthatjuk, byte-tól kezdve egészen terabyte-ig, bár kíváncsi lennék, ez utóbbi hol használható 🙂

Remove counter : ezzel értelemszerűen eltávolítható az adott számlálósor

Fentieken kívül még az időszakok módosítására van lehetőség az almenüből:

Set start date : a havi számlálónál itt beállíthatjuk a kezdeti dátumot

Set duration : az időszakok hosszát módosíthatjuk:

napi számlálónál:

– aktuális nap

– tegnap

– 2 – 7 nap között napi lépésekben

7 napos számlálónál (ami a típusválasztásnál “Last days” néven található meg):

– 7 nap

– 14 nap

– 30 nap

havi számlálónál:

– 1 – 12 hónap között havi lépésekben

Ezen kívül a szokásos menüben is van pár funkció, mégpedig a következők:

WiFi slow update rate : a wifi adatforgalom frissítését állíthatjuk be. Kikapcsolva 30 másodpercenként frissíti, amivel jóval pontosabb adatokat kapunk, viszont cserébe többet fogyaszt az akkuból

Import/Export : .csv formátumba exportálhatunk mérési adatokat az SD kártyára, illetve onnan importálhatunk ugyanebből a formátumból

Debug : ha ezt bekapcsoljuk, akkor az alkalmazás által háttérben végzett műveleteket (rendszerlekérdezéseket), mutatja az értesítési sávban. Esetleges hibakeresés esetén használhatjuk.

Amint látható, egész pontosan beállítható az adatforgalom figyelése, és ha megadjuk az adatforgalom határait is, akkor még figyelmeztetést is kapunk, ha túltoljuk a netezést. Persze a mi esetünkben a mobil adatforgalom figyelésének van fontosabb szerepe, de ahol adatkorlátos, vagy fizetős wifi-t kell használnunk (pl. szállodákban), akkor ott is jó szolgálatot tehet.

Név: NetCounter
Honlap: http://www.jaqpot.net/netcounter
Ár: Ingyenes
Értékelés: 4,55
 • Share