• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Mivel csiripeljünk? – Twitter kliensek tesztje

2010. július 13-án volt a negyedik évfordulója annak, hogy a Twitter elindult, és az időnként felmerülő szerverproblémáktól eltekintve azóta is töretlen a sikere. Azóta sok funkcióval bővült az eredetileg rövid állapotjelentések megosztására kitalált szolgáltatás, és ma már több, mint 10 millió felhasználója van. Mint minden más platformon, természetesen Androidon is számtalan kliens létezik, ki-ki megtalálhatja a neki tetszőt, akár külcsín, akár belbecs alapján válogat. Lássunk most egy összeállítást, amivel próbálunk segítséget nyújtani a a válogatásban.


Természetesen nem az a cél, hogy egyik, vagy másik klienst kikiáltsuk a legjobbnak, hiszen mindenkinek más és más funkciók lehetnek hasznosak. Körképünk során igyekszünk minél részletesebben bemutatni ezeket a funkciókat, és megmutatni, hogy melyik kliens mit kínál a felhasználóknak.

Lássuk először is a főszereplőket. A körképre öt klienst válogattunk össze, amik talán a leggyakrabban használatosak Androidos körökben. A hivatalos Twitter kliensen kívül sorra került a Seesmic, a TweetCaster, a Twidroyd (ami valami rejtélyes oknál fogva a telefonon y helyett i-vel szerepel) és a legfurább nevű Touiteur. A hivatalos kliens és a Seesmic kivételével mindegyiknek van fizetős változata is, amelyek általában néhány extra funkcióval tudnak többet az ingyenes verziónál.

A mezőny

Az alapok

Az alapfunkciók kezelésében inkább külcsín tekintetében tudunk különbséget tenni, azaz hogy melyik kliens hogyan oldja meg pl. az új twit írását, vagy a követett felhasználók twitjeinek listázását. Ennél érdekesebb kérdés már, hogy ezen feladatok megoldása közben hogyan használják ki az egyes kliensek a rendelkezésre álló kijelzőfelületet, hiszen az optimális az, ha egyaránt látunk a lehetőségekhez mérten minél több twitet, de ugyanakkor nincsenek nagyon elrejtve az alapvető funkciók kezelőszervei.

Az új twitek írásán és megjelenítésén kívül a listák és kedvencek kezelése, valamint a különböző típusú twitek (DM, mention) közötti váltás a leggyakrabban használt funkciók. Minden kliensnél beállítható, hogy értesítést jelenítsen meg, ha új üzenetünk érkezik. Ezt általában előre megadott időközönként végzi a kliens, és bár viszonylag kis mennyiségű adatforgalommal jár, érdemes odafigyelni, ha alacsony az adatforgalmi korlátunk.

Az extrák

A mindennapos használat során felmerülő műveleteken kívül vannak olyan kényelmi szolgáltatások, amiket nem minden kliens segítségével érhetünk el, de nem is mindenki igényli ezeket. Ilyen például, hogy ha több twitter regisztrációnk van, akkor ezeket egy kliensen belül követhetjük. Ezen kívül a rövid üzenetekbe illeszthetünk telefonon tárolt, vagy frissen elkészített képeket, videókat. Az ilyen twitek olvasásakor egyes kliensek egyből megjelenítik kicsiben a beágyazott képeket, mások csak linkeket mutatnak, amiket követve megtekinthetjük ezeket.

Követhetjük a trendeket is, vagyis a twitter világában aktuálisan leggyakrabban használt kifejezéseket is, ha az adott kliens erre lehetőséget ad. A twitekben megjelenő linkek megjelenítése is változó, van olyan kliens, amibe egy egyszerű böngészőt építettek, így nem kell külön böngészőt nyitni a linkelt oldalak megtekintéséhez. Ez hasznos, hiszen nem kell alkalmazások között váltani, és ennyivel is kevesebb erőforrást használ a kliensünk. Ezen kívül lehetőség adódik keresni a twitek, hashtag-ek (# karakterrel kezdődő kulcsszavak) vagy akár felhasználók között.

A twitekhez kapcsolható geolokációs adatokat már a webes kliens is támogatja, de ez mobil készülékeken még hangsúlyosabb szerepet kap. Ezeket egyes kliensek térképen is megjelenítik, illetve egyes esetekben lehetőségünk van a környékünkön születő üzenetek felkutatására. Kevésbé szembetűnő, de a mindennapi használat során hasznosnak bizonyuló funkció, ami egyre több kliensben felbukkan, hogy a twitek böngészése után a legfrissebbre tudjunk ugrani egy mozdulattal, illetve ha a nyomkodás után visszatérünk a twitek listájához, akkor ne kelljen újra kikeresni, hogy hol tartottunk, hanem a kliensünk megjegyezze ezt helyettünk.

Mindig szem előtt

A legtöbb Twitter klienshez kisebb-nagyobb widget-ek is járnak, hogy akkor se maradjunk le az eseményekről, ha épp nem futtatjuk a twitter-alkalmazást. Ezek méretben, és tudásban egyaránt eltérnek, de általában mutatnak egy-két üzenetet a listánkról, illetve lehetőséget adnak, hogy írjunk újat a kliens elindítása nélkül. A folyamatos frissítés természetesen a háttérben folyó adatkommunikációt igényel, tehát erre mindenképpen oda kell figyelnünk, ha widget-et használunk.

Widget hegyek

 • Share