• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

LoKast – helyzet alapú tartalommegosztás

Az idén márciusban megrendezett SXSW-n mutatta be a NearVerse a LoKast nevű alkalmazást, amelynek segítségével a telefonunkon tárolt tartalmakat – zenék, képek, videok, linkek vagy kontaktok – oszthatunk meg a közelünkben tartózkodókkal. Az eredetileg iPhone-ra megjelent alkalmazás tegnap óta már Android platformon is elérhető, sőt, a NearVerse technológiájával a különböző készülékek közötti tartalom-szinkronizálásra is használható.

Mások tartalma mindig zöldebbA LoKast (a név a “local-casting” kifejezés rövidítése) tulajdonképpen egy fizikai közelségben használható P2P megosztó alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy létrehozzunk egy nyilvános médiatárat a telefonunkon, majd ha egy másik LoKast felhasználó a közelünkbe (kb. 100 méteren belülre) ér, azt az alkalmazás automatikusan észleli, és megjelenít egy értesítést. Mindezt természetesen úgy is működik, ha a LoKast alkalmazás csak a háttérben fut a telefonon. Ha egy felhasználó a közelünkbe ér, akkor megnézhetjük az általa megosztott tartalmakat, akár bele is hallgathatunk a zenékbe, amit publikussá tett, és ha tetszik, letölthetjük a telefonunkra. Jelenleg a telefonon tárolt tartalmak megosztására használható, de a NearVerse honlap szerint a tervek között szerepel alkalmazások megosztása is.

Ha wifi hálózatot használunk, akkor az ugyanazon hálózaton levő másik felhasználóval szinkronizálhatjuk a telefont, így például ha megnyitunk egy weboldalt, akkor a Live Sync bekapcsolása után a másik készüléken is megjelenik, és élőben frissül a böngészőben a tartalom. A NearVerse szabadalmaztatott technológiája a telefonunk vezeték nélküli technológiáit (WiFi, 3G, Bluetooth, GSM) használva köti össze a felhasználókat, ezáltal biztosítva, hogy szinte minden helyzetben megtaláljuk a többi felhasználót.

Jelenleg is folyamatosan bővül előadókkal a hálózat, akiknek a zenéi, videói elérhetők a LoKast hálózatán, de egyéb területeken is komoly lehetőségek rejlenek az alkalmazásban, illetve a NearVerse technológiájában. Persze, mint minden másik, a közösségi felhasználásra építő alkalmazásnál, a LoKast esetében is a legkritikusabb pont a felhasználók mennyisége, hiszen akkor működik igazán, ha minél többen használják. Ha a hazai előadók, illetve cégek is meglátják benne a lehetőséget, akkor komoly szolgáltatássá nőheti ki magát. Ennek újabb lökést adhat a tervezett Facebook integráció is. Mindenesetre fontos előnye a LoKast-nak, hogy átjárást biztosít a különböző platformok között, hiszen legyen akár Androidos készülék, vagy iPhone, a telefonon tárolt tartalmak egyformán használhatók.

Név: LoKast
Honlap: http://www.lokast.com/
Ár: Ingyenes
Értékelés: 3,61
 • Share