• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Kiterjesztett valóság – új SDK a Qualcomm-tól

A kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) az egyik legizgalmasabb, és talán legtöbb lehetőséget rejtő területe a mobil szoftverfejlesztésnek. Elég, ha csak a Layar-ra, vagy a Google Goggles alkamazásra gondolunk. Az élőképre vetített digitális tartalmak nem csak látványos megoldásokat hoznak a mobil készülékekre, hanem számos egyéb területen is hasznosnak bizonyulhatnak.

Most a Qualcomm, amely többek között Androidos készülékekhez gyárt mobil processzorokat, új AR fejlesztői platformot (Software Development Kit – SDK) mutatott be az Android operációs rendszerre, amellyel egyszerűbbé kívánja tenni az ilyen alkalmazások készítését.

Kiterjesztett valóság - Layar Reality BrowserPaul Jacobs, a Qualcomm elnök vezérigazgatója San Diego-ban a cég éves Uplinq konferenciáján azzal a gondolattal indította útjára a fejlesztői környezetet, hogy a fejlesztők ennek segítségével meghatározhatják a felhasználói élmény következő generációját.

A platform a fejlesztők részére ingyenesen elérhető lesz, és a célja, hogy látvány-alapú AR alkalmazások új generációjának elkészüléséhez nyújtson segítséget. Az SDK béta verziója előreláthatólag idén ősztől lesz elérhető. A Qualcomm azt is bejelentette, hogy a Georgia-i Tudományos Intézettel közösen alapítanak egy, a kiterjesztett valóság technológiáját alkalmazó játékfejlesztő stúdiót, amelyben természetesen az új fejlesztői platformot alkalmazzák majd.

Dr. Blair MacIntyre, az intézet igazgatója elmondta: “A mobil eszközökben található nagyteljesítményű processzorok, és összetett grafikus motorok csak nemrég értek el olyan szintre, hogy képesek legyenek megfelelni a kiterjesztett valósághoz szükséges számítási követelményeknek. Az együttműködésünk a Qualcom-mal azt jelenti, hogy egyaránt hozzáférünk a nagyteljesítményű hardverekhez, illetve az alapvető AR technológiához, ami lehetővé teszi, hogy komolyan kitoljuk a játékfejlesztés határait.”

A kiterjesztett valóság népszerűségi hullámát meglovagolva az IBM, a Wimbledoni Teniszbajnokság hivatalos információ technológiai partnere is kiadott egy alkalmazást Android és iPhone készülékekre, aminek segítségével a nézők valós idejű információkat kaphatnak a játszmákról, vagy akár a fagylaltra várakozó sor hosszáról is.

Forrás: Telegraph

 • Share