• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Játék az élet – 1.rész

Amikor épp nem telefonálunk, nem üzenünk, vagy épp szociális életet élünk, akkor is jó szolgálatot tehet a készülékünk, hiszen a Marketen számtalan jó játék található, amivel el tudjuk ütni az időnket, ha épp ehhez van kedvünk (és időnk). Lássunk néhányat a jobban sikerültek közül, hiszen akárcsak a többi alkalmazás esetében, itt is van olyan, ami nem szép, nem jó, cserébe viszont használhatatlan.

NESoid Lite

A NESoid egy a sok emulátor között, de a NES (Nintendo Entertainment System) rajongóknak igazi időutazás lehet a használata. Alaphelyzetben csak az emulátort kapjuk, a hozzá tartozó játékokat (ROM) külön kell letölteni a netről. A NESoid menüjéből elérhető egy keresés menüpont, de ezt kiválasztva a böngészőbe jutunk, ahol a egy ROM kereső oldalt találunk. Itt keresve kiderül, hogy rengeteg ROM található a neten, de sajnos azt tapasztaltam, hogy a talált oldalakról nem minden esetben tudunk letölteni, vagy amit letöltöttünk, nem indul el. A freeroms.com oldalon található ROM-ok pl. jól használhatók, tehát érdemes itt próbálkozni. A letöltött ROM-okat az SD kártya download mappájában találjuk .zip formátumban, de ezt a NESoid egyből beolvassa, nem kell külön kicsomagolni. A keresés könnyítésére letölthető egy fizetős alkalmazás, ami annyit tud, hogy nem a böngészőben kell kutakodni, ami elég macerás, hanem az alkalmazáson belül tehetjük meg ezt.

Rengeteg játék letölthető

Az irányítás bizonyos kereteken belül testre szabható, az érintőkijelzőn megjelenített irányítógombok elhelyezkedését, rezgő gombokat, vagy akár a fizikai billentyűzettel rendelkező készülékeken a billentyűzetkiosztást is be tudjuk állítani. Ezen kívül a megjelenítést, a trackball/optikai joystick használatát, a kép elforgatását is tudjuk szabályozni. Játék közben a menüt előhívva tudunk képet menteni (az SD kártya screenshot mappájába), vagy akár a játék állását elmenteni/beolvasni. Ez utóbbit sajnos csak a fizetős változat tartalmazza, de a mentésen kívül nincs más korlátozás.

null
NESoid Lite letöltés

Mazeoid

Pac Man forever!Valami perverz oknál fogva a játékok (és általában az alkalmazások) készítői szeretik beleszőni a játékok nevébe az Android szót. Ebből néha elég fura címek születnek, mint a következő delikvens esetében is. A Mazeoid egyébként a klasszikus Pac Man játék Androidos változata, ennél fogva semmi extrát nem kell várnunk tőle. A beállítások is a hang ki- és bekapcsolására korlátozódnak, amit a kezdőképen a jobb felső sarokban található ikonnal tudunk megtenni. A játék irányítása szabadon választott, játszatunk a trackball/optikai joystick segítségével, illetve az érintőkijelzőn “vezényelve”. Mindkét módszerrel viszonylag könnyű irányítani a játékot. A Mazeoid-nak van egy második része (meglepő módon Mazeoid II néven), ahol többféle pályán is játszatunk.

null
Mazeoid letöltés

Abduction!

Akinek volt már a kezében (netán a tulajdonában) iPhone, vagy iPod Touch, annak valószínűleg ismerősen cseng a Doodle Jump neve. Hihetetlenül addiktív játék, és nem mellesleg már Androidos verziója is van, viszont ez utóbbi platformra csak fizetős változat létezik. Van viszont egy hasonló játék, ami a grafikai megvalósítástól eltekintve gyakorlatilag ugyanaz, mint a Doodle Jump. A neve Abduction! és ennek is köze van az ufókhoz 🙂 A történet annyi, hogy a Stonehenge tövében békésen legelő jószágot elrabolja egy UFO, nekünk pedig – a jószágokkal együtt felszálló földdarabokon ugrálva – fel kell jutnunk, hogy kimentsük a társakat. A mentőakció közben a visszahulló állatokat elkapkodva menthetjük meg őket, illetve kis meglepetés-csomagok formájában különböző segítséget találunk. Nehezebb fokozatokban az aláhulló bombák is nehezítik a mentőakciót, és mindezek mellett persze ott a lezuhanás veszélye is. Létezik végtelen játék is, ahol nem az égben várakozó űrhajó elérése a cél, hanem a minél magasabb régiók elérése.

A játék irányítása a telefon megfelelő oldalra döntésével történik, és ennél többet nem is kell tudnunk róla. Ahogy az elején említettem, könnyen rá lehet kattanni a játékra, aranyos a grafikája, de szerintem egy kicsit több hanghatást alkalmazhattak volna, hogy még hangulatosabb legyen. Ettől eltekintve kitűnő szórakozás. Ahogy szinte minden játéknak, ennek is van egy komolyabb, fizetős verziója. Ebben az esetben ez az Abduction! World attack nevet viseli, és kicsit kiterjedtebb a játék, küldetés módot, és több szintet tartalmaz.

null
Abduction! letöltés

Frozen bubble

Egy újabb klasszikus játék Androidos verziója következik, amely szinte minden platformon megtalálható. A Frozen Bubble célja egyszerű. A kijelző alján látható pingvin segítségével színes gömböket (fagyott buborékokat) kell a fentről csüngő kupacra lőni, ily módon eltüntetni azt. Az eltüntetés úgy működik, hogy kettőnél több egyforma színű buborékot egy helyre lövünk. Az irányítás egykezes; a trackball-t/optikai joystick-et használva beállíthatjuk, hogy merre repüljön a buborék, amit lenyomásra kilőhetünk. Időközben a plafon apránként lejjebb csúszik, tehát nem lehet akármeddig lövöldözni. A játéknak akkor van vége, ha a plafon a rajta lógó buborékokkal együtt eléri a kilövő masinánkat. Ha minden buborékot eltüntettünk, akkor jöhet a következő pálya.

A Frozen bubble eredeti verziója 100 pályát tartalmazott, de bevallom férfiasan, nem játszottam odáig, hogy kiderüljön, itt mennyi van. Van viszont a Marketen külön elérhető pályaszerkesztő, amivel tetszőleges elrendezést alkothatunk magunknak.

null
Frozen Bubble letöltés

Gem miner

Gyere le a föld alá...“Gyere le velem, le gyere, a föld alá…” – énekelhetnénk a következő játék mottójaként, de azért itt a metrózástól egy kicsit távolabb vagyunk. A kicsivel fentebb említett Abduction! alkotóinak másik játéka a Gem miner, amiben egy kis bányásszal mehetünk kitermelni a föld rejtett kincseit, hogy aztán azokat értékesítve több és jobb felszereléssel vághassunk neki…ugyannak a melónak. Van némi élet-szaga a játéknak 🙂 A játék menete elsőre egyszerűnek hangzik, de több dologra is figyelnünk kell: a föld alatt mozogva fogy az erőnk (stamina), amit csak a felszínre visszatérve tölthetünk fel teljesen. Figyelnünk kell még az eszközeinkre is. Hasznos dolog például mindig megfelelő számú létrát vinni magunkkal, mert ha lefelé ásunk, akkor valahogy vissza is kell térnünk onnan. Ha kövek alá akarunk ásni, akkor kell, hogy legyen nálunk alátámasztás, amivel megakadályozhatjuk, hogy fent nevezett kövek a fejünkön kössenek ki, vagy elzárják a visszafelé vezető utat.

Van ezenkívül szeizmikus műszerünk, amivel kicsit szélesíthetjük a térképünk látókörét, elsősegély-csomag, amivel kihúzhatjuk egy darabig, ha nagyon mélyre merészkedtünk, liftek, amik nem csak meggyorsítják a függőleges közlekedést, de az erőnkkel is spórolhatunk, ha használjuk őket. A fizetős verzióban további hasznos holmikat tudunk beszerezni a bányászással megkeresett pénzünkért. Ha megtöltöttük a hátizsákunkat mindenféle jóval, akkor a felszínen a boltban tudjuk azt pénzre váltani, amiből a felszerelésünket pótolhatjuk ki, vagy turbózhatjuk fel. Nem egy kapkodós játék, de könnyen elmerülhetünk benne.

null
Gem miner letöltés

Open Sudoku

A játékokból válogató írás első részének végén álljon itt egy logikai játék, amit szerintem nem nagyon kell bemutatni senkinek. A Sudoku manapság nagy népszerűségnek örvend, szinte nincs is olyan újság, amelyikben ne szerepelne legalább egy mezőnyi belőle. Az elv egyszerű: adott egy 9×9-es négyzetháló, ami összesen 9 db 3×3-as négyzetből áll. Ezt a táblát úgy kell kitölteni számokkal 1-től 9-ig, hogy soronként, oszloponként, és a 3×3-as négyzetekben is minden számból egy legyen. Az Open Sudoku-ban a kitöltéshez többféle beviteli módszer közül választhatunk, ki-ki megtalálhatja a számára legkényelmesebbet. A játék nem generál automatikusan feladványokat, hanem alaphelyzetben három nehézségi szinten választhatunk egyenként 30 különböző feladvány közül, de ha ezek elfogytak, akkor a játékból egy gombnyomással letölthetünk a fejlesztő oldaláról további 100 feladványt nehézségi szintenként. A megkezdett játékokat bármikor folytathatjuk, és azt is nyomon követhetjük, hogy melyik feladványra mennyit áldoztunk az időnkből.

null
Open Sudoku letöltés

 • Share