• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Internet-megosztás telefonnal

Az Android 2.2 Froyo egyik újdonsága a vezeték nélküli internetkapcsolat megosztása, azaz a tethering, illetve a telefon WiFi hotspotként való használata. Mivel ezeknek a használata rettentő egyszerű, ezért nem szorul hosszú magyarázatra, de talán hasznos lehet, ha átfutunk rajta.

USB tethering

Az első lehetőségünk az USB tethering, vagyis az, amikor a meglevő WiFi-, vagy mobilnet kapcsolatot osztjuk meg USB adatkábel segítségével. Lássuk, hogy is megy ez lépésről, lépésre:

1. Csatlakoztassuk a telefont a gépre

2. A telefonon keressük meg a menüben a Wireless & networks -> Tethering & portable hotspot menüpontot

3. Az USB tethering bekapcsolása utána számítógép megkísérli telepíteni a megfelelő drivert, és ha sikerült, akkor már csak a kapcsolódás van hátra, és már netezhetünk is.

Azt érdemes megjegyeznem, hogy nem lesz olyan sebességű a net, mint amilyen pl. a telefonon a WiFi-vel, de ha gépen szeretnénk netezni a telefon helyett, akkor megteszi. Összehasonlításként itt egy mérés USB tetheringgel, és korábban a telefonon WiFi-vel:

Portable WiFi hotspot

A másik izgalmas megoldás a hordozható WiFi hotspot. Ahogy a neve is elárulja, ezzel a módszerrel a telefonunkat WiFi hotspotként használhatjuk, és megoszthatjuk vele a mobilnet-kapcsolatunkat. A használat a következőképp megy:

1. A Wireless & networks -> Tethering & portable hotspot menüponton belül kapcsoljuk be a Portable Wi-Fi hotspot opciót

2. a Configure Wi-Fi hotspot menüpont segítségével beállíthatjuk a hálózat nevét, illetve a biztonsági szintet (nyitott, vagy WPA)

Ha minden stimmel, akkor innentől a WiFi eszközök már látni fogják a hálózatot, csatlakozhatunk, és használhatjuk a netet akár több eszközön is. A sebesség-arány valamivel jobb, mint az USB tethering esetén, amint azt a mellékelt ábra is mutatja (attól most tekintsünk el, hogy mennyire gyenge nálam a mobilnet):

 • Share