• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Időkép – helyenként felhősen

Külön öröm számomra, ha magyar fejlesztésű alkalmazásról adhatok hírt, és most ennek van itt az ideje, hiszen az iPhone-os változat után megérkezett Androidra is az Időkép. Nem egészen három hónapja olvashattuk a Webisztánon a hírt az iPhone kliens érkezéséről, és a mai nappal birtokba vehetik az Android felhasználók is. Lássuk, mire számíthatunk.

Első ránézésre mindent megtalálunk, amire szükség lehet. Az alkalmazás nem használja a készülék menü gombját, ehelyett minden funkció elérhető a kijelző alsó szélén található vízszintesen gördíthető gombsorról. Ezek a funkciók balról jobbra a következők:

 • általános időkép
 • 30 napos előrejelzés, a weboldalról ismert grafikonos formában
 • 7 napos előrejelzés, szintén a webről ismert formában
 • szöveges előrejelzés, benne rövidtávú előrejelzés, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia és pollenjelentés
 • hőtérkép
 • felhőtérkép
 • széltérkép
 • észlelések beküldése
 • impresszum
 • kilépés

Ezen kívül a kép felső részén van az súgó és a frissítés gomb. A térképes nézeteken megjelennek még a jobb alsó sarokban a zoom lehetőségek.

Az Időkép használatához természetesen aktív internet kapcsolat szükséges, hiszen minden adat a hálózatról érkezik. A megjelenő képek minősége véleményem szerint lehetne picit jobb, de valószínűleg a sebesség oltárán áldozták fel a képminőséget, hiszen mobilnetes kapcsolaton a kisebb méretű képeknek köszönhetően hamarabb frissíthető az aktuális állapot. A térképek mindig az aktuális helyzetünknek megfelelően jelennek meg, szorgalmasan használva a GPS-ből érkező jeleket.

Az Észlelés lap használatához regisztráció szükséges, amit az Időkép weboldalán ejthetünk meg, és pár perc alatt megvan. Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy miután aktiváltuk a regisztrációnkat, a visszaigazoló levélben az szerepel, hogy a megadott e-mail cím lesz a felhasználó név. Namost ez így ebben a formában azért nem igaz, mert a kliens (és a weboldal is) csak akkor enged be az Észlelés lapra, ha a regisztrációkor megadott felhasználónevet adjuk meg.

Belépés után a regisztrációkor megadott helyzetünkkel, vagy az aktuális pozíciónkkal küldhetünk észlelést, előre megadott ikonokkal, szöveggel, vagy akár saját fényképpel. Itt érkezünk el az első problémás részhez, ugyanis a fényképezés kezelése egyelőre nem igazán használható. Ha az Észlelés oldalon kiválasztom az Új gombbal, hogy képet szeretnék készíteni, akkor átvált ugyan kamera módba, de a kijelzőn semmilyen kezelőszerv nem jelenik meg. Egy rövid üzenet megjelenik ugyan, hogy a keresés gombbal tudunk fényképezni (őszintén szólva nem értem, hogy miért ezt a megoldást választották), ami látszólag meg is történik, de a kép készítése után nem történik semmi. Nem kerülünk vissza az Észlelés oldalra, és a telefon Vissza gombját is hiába próbáljuk használni. Néha sok nyomás után visszalép, de ez elég véletlenszerűnek tűnik, és legtöbbször a sok nyomás miatt egyből az alkalmazáson kívül találjuk magunkat. Ezen kívül a fotó készítésénél is gond van, mert mindenáron landscape módba próbál minket kényszeríteni, ha a telefont függőlegesre állítjuk, akkor a kép is 90 fokot fordul, de normális, a valóságnak megfelelő állású képet csak landscape módban tudunk készíteni.

Az Észlelés oldal hibájától eltekintve azt kapjuk az Időkép alkalmazástól, amire számítunk. Aktuális időjárási infókat a népszerű weboldalról, előrejelzést, illetve helyzetképeket. A kezelőfelület használhatósága még igényel némi finomítást, sajnos nem minden funkciót sikerült mobilmérethez igazítani, de reméljük a fejlesztők odafigyelnek a visszajelzésekre, és orvosolják a felmerülő problémákat. A fejlesztő IPDS2006 Kft. weboldaláról kiderül, hogy ez az első Androidos alkalmazásuk, így mindenképpen bízhatunk a fejlődésben.

Név: Időkép
Honlap: http://www.ipds2006.hu/
Ár: Ingyenes
Értékelés: 4,17
 • Share