• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Az Androidok már a spájzban vannak

Az Androidos telefonok terjedése az egyre több, és egyre könnyebben elérhető készülékeknek hála már nálunk is szépen halad, de még mindig nem lehet azt mondani, hogy sokan vagyunk. Hogy hányan pontosan, azt senki nem tudja, de most jöjjön két olyan alkalmazás, ami megmutatja a közelben (vagy távolban) tartózkodó Android felhasználókat, ha kis robotunkra rátörne a magány.

Természetesen semmi kémkedés nincs a háttérben, hiszen mindkét alkalmazás csak akkor tudja megmutatni a többi felhasználót, ha azok legalább egyszer használták már ugyanazt az alkalmazást. Ez persze azt is jelenti, hogy nem fogunk pontos képet kapni, mert ha valaki csak kipróbálta, aztán nem használja, az hiába van rajta a térképen.

Android Town

Az alkalmazás használatához egy ingyenes regisztrációra van szükség, amit a kliensből elvégezhetünk az első induláskor. Az Android Town amolyan közösségi alkalmazásnak készült, a környéken “talált” felhasználókat felvehetjük a listánkra, azonnali üzenetet, vagy képet küldhetünk. A fejlesztő weboldalán azt is olvashatjuk, hogy terveznek fájl-küldési funkciót is.

Kicsit ritkán vagyunk

Miután megadtuk adatainkat, érdemes a beállításra szánni néhány percet, mert részletesen beállíthatjuk, hogy milyen adatokat lássanak a többi felhasználók, illetve a helyzet-meghatározást is testre szabhatjuk. Így például megadhatjuk, hogy ha mozgásban vagyunk, milyen távolság megtétele után, vagy milyen időközönként frissítse a pozíciónkat a térképen. Ezen kívül bekapcsolhatjuk, hogy a pozíciónkat rögzítse a webszerver, hogy egy szintén későbbi implementáció során megvalósuló funkció segítségével visszakövethessük mozgásunkat.

A kezelőfelület egyszerű, könnyen használható. A kijelző nagy részét természetesen a térkép foglalja el, és ez így van jól. Felül három gombot találunk; egyet a nézet frissítésére, ami egyben az esetleges keresési eredményeket is törli, egyet a pozíciónk meghatározására, valamint egy legördülő listát, amiben megadhatjuk, hogy milyen távolra szeretnénk “ellátni”, tehát a keresési kör sugarát. Ez utóbbit érdemes viszonylag alacsonyan tartani, mert a nagyobb távolságú keresések több erőforrást igényelnek.

A térképen megjelenő kis robotok színe is beszédes lehet. A különböző színek jelzik, hogy az adott felhasználó mennyi ideje használta az alkalmazást:

 • zöld: az utóbbi 1 órában
 • narancsságra: 1-3 órája
 • piros: 3-6 órája
 • szürke: több, mint 6 órája
 • a kék szín kicsit más, az a saját droidunkat jelöli 🙂

Sok találat estén jól jöhet a szöveges megjelenítés, ami kilistázza a talált felhasználókat, a távolságukat, illetve pontosan megmutatja, hogy az illető felhasználó hány órája jelentkezett be legutoljára. A lista elemeire, vagy a térkép nézetben a felhasználót jelképező androidra nyomva a megjelenő menüből választhatunk, mit szeretnénk tenni. A beérkező üzeneteket az értesítési területen megjelenő ikon jelzi.


Android Town letöltés

Androids Around 2

Android invázióAmint a képről látszik, ez az alkalmazás elterjedtebb, legalábbis kis hazánkban lényegesen több találatot kapunk. Maga az alkalmazás kevesebb funkcióval bír, mint az Android Town, nem tör közösségi babérokra, helyette megelégszik azzal, hogy megmutassa, ki van a környéken. Nincs szükség regisztrációra sem, a megadható adatok mindössze arra szolgálnak, hogy a nézelődő felhasználók lássák mindazt, amit hajlandók vagyunk elárulni magunkról. A jelzések a térképen sokszínűek, de itt ennek sincs jelentősége. Az adataink megadásánál választhatunk magunknak 18 féle androidból, hogy milyen jelünk legyen. Lehetőségünk van privát nézelődésre is, ebben az esetben a profilunkban kapcsoljuk ki a megjelenítést.

Beállítások

A térkép túlzsúfoltságát megakadályozandó ha távolabbra zoomolunk, az androidok helyett az adott területen található felhasználók számát láthatjuk. A felhasználók közötti interakció itt annyira korlátozódik, hogy ha a kiválasztott felhasználó megadta az e-mail címét, akkor a neve mellett megjelenő kis borítékra nyomva küldhetünk neki e-mailt.


Androids Around 2 letöltés

 • Share