• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Alkalmazás-fejlesztés házilag – itt az App Inventor!

Azt hiszem, magától értetődőnek tűnik a lépés, amit a Google meglépett. Az Android platform nyíltsága már így is hatalmas lökést adott az alkalmazások fejlesztésének, és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Marketen lassan 100.000 fölé nő a letölthető alkalmazások száma. A Google mostani lépése nem elsősorban a fejlesztők felé irányul, hanem megpróbál mindenkit(!) bevonni az alkalmazások fejlesztésébe. A mai napon megnyitották a nyilvánosságnak az App Inventor-t.

A Google hivatalos blogjában ma megjelent bejegyzés szerint az elmúlt évben fejlesztett és tesztelt App Inventort mától elérhetővé teszik mindenki számára. Az App Inventor a Google Labs része, és arra szolgál, hogy programozási tudás nélkül, készíthessünk Android alkalmazásokat. A video tanúsága szerint vizuálisan, drag&drop módszerrel rakhatjuk össze az alkalmazás összetevőit, és állíthatjuk be a működésüket.

Az App Inventor használatához Java 6 szükséges, illetve egy lehetőleg friss verziószámú böngésző (a Google Labs weboldal szerint az IE 6(!) is megteszi). Ezen kívül kell egy USB kábel, ami a legtöbb Androidos készülékhez alaptartozék, valamint egy kb. 60 megás App Inventor Extras nevű szoftver a számítógépünkre, ami megteremti a kapcsolatot a telefon és az App Inventor között. A szükséges lépések részletesen szerepelnek a Google Labs weboldalán, ahol minta alkalmazásokat is megnézhetünk.

A Google az elkövetkező hetekben nyújt hozzáférést az App Inventorhoz, erre jelentkezni itt lehet. Elegendő az e-mail címünket megadni, mindössze annyi feltétel van, hogy ez Gmail cím legyen.

Felmerül persze a kérdés, hogy nem hígul-e fel a Market tartalma azzal, hogy gyakorlatilag bárki készíthet alkalmazásokat. Hiszen egyfelől így is rengeteg gyenge minőségű, vagy kétes hasznú alkalmazás van a Marketen. Másrészt viszont az alkalmazás-fejlesztés iránt érdeklődő kezdő fejlesztőknek segítséget nyújthat, hogy megtegyék az első lépéseket.

 • Share